Имената на българските клубове в Северна Македония, сякаш нарочно са

...
Имената на българските клубове в Северна Македония, сякаш нарочно са
Коментари Харесай

Османи: Очевидно е, че имената на българските клубове в Македония са провокация. Вътре има надпис:„ …така нареченият македонския народ“

Имената на българските клубове в Северна Македония, като че ли преднамерено са определени, тъй че да предизвикат напрежение.

Ето какво съобщи външният министър на РСМ Буяр Османи даде изявление за bTV:

Българската общественост в Северна Македония е в интервал на консолидиране, на проявление и консолидиране в обществото. Предвид обстоятелството, че и аз пристигам от малцинствена група, която първоначално също имаше проблеми при своето обединяване и интеграция, се усещам най-силно свикан да съветвам българската общественост, че би трябвало този развой да го създадем деликатно, без да се провокират отрицателни усеща в останалите, че има каквато и да е било преднамереност в каквито и да е било начинания. Ние окуражаваме българската общественост да се сплотява в клубове, да отварят повече клубове.

– Но би трябвало да изберат други имена, това ли би трябвало да разбираме?

– Очевидно е, че имената, които бяха определени, без значение по какъв начин исторически и научно ще тълкуваме функциите на тези персони в историята, възприятието, чувството в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации. Това е задоволително. Както споделих и за случая на Християн – не ми е значимо какво ще каже следствието. За мен е значимо, че родителят на Християн споделя, че той е атакуван поради българската си етническа принадлежност. И аз мен това е задоволително, с цел да дойда през днешния ден в София и да оправя обръщение. Същото би трябвало да го почувства и българската общественост. Не би трябвало да навлизаме в същински теоретичен спор за ролята на тези исторически персони. Ако болшинството от македонците се усещат афектирани от това, дайте да разбираме тази сензитивност на хората. И вярвайте, че това е в полза на българската общественост. Казвам го като човек, който е минал през сходни компликации при обединяване и интеграция на общността.

– Тоест, в случай че българските клубове в Северна Македония с имена „ Иван Михайлов “ и „ Цар Борис III “ желаят да продължат да съществуват, би трябвало да трансформират имената си?

– Това споделя законът. Ще бъда пореден – аз персонално имах алтернативи във връзка с валидността със задна дата на избрани елементи от закона. Но решението на събранието е такова, че имената не би трябвало да бъдат свързани с интервали като фашисткия интервал от втората международна война, който накърнява възприятията на жителите. И клубовете ще би трябвало да го създадат. Аз възнамерявам след идната седмица да поканя българските сдружения на едно събиране, на което да създадем проект по какъв начин да създадем допустимо, тъй че българската общественост да съобщи своята принадлежност, своята еднаквост и културна принадлежност, да се интегрира в обществото. Имам опита, имам волята а страната също по този начин има волята да помогне на българската общественост да се интегрира.

–  Чудесно е, че ще поканите представителите на българските клубове. Няма да Ви изненадам, в случай че Ви кажа, че част от българската общественост в Северна Македония твърди, че е обект на експанзия не просто от хората на улицата, а и от държавните институции. И един напълно съответен образец – в края на предходната година – Комисията за отбрана от дискриминация на РСМ влезе с представители на управляващите в културния клуб в Битоля „ Иван Михайлов “ и беше написан един отчет, който е подписан от директорката на комисията. На базата на този отчет Люпчо Георгиевски, който е ръководител на културния клуб, беше извикан и му беше обяснено, че е възможно да му бъде повдигнато обвинение за разпространение на език на омразата и на фашистка агитация. До преди два месеца председателката на тази комисия – Весна Бендевска, имаше в профила си във Facebook фотография на една публикация от 1944 година, в която написа: „ Ботилчани и битолчанки, изминаха три години и половина, откогато македонският народ беше пленен от трупите на подивелия Хитлер и неговите прислужници – българските фашистки окупатори “. Как българите да повярват, че тази дама и институцията, която тя оглавява, са безпристрастни към нашите сънародници в Северна Македония?

– Не знам дали сте бил там. Когато влезете в битолския клуб има един огромен афиш на стената, на който написа откъс от изявление на Иван Михайлов, в който споделя: „ …така нареченият македонския народ “. Това накърнява възприятията на македонския народ по същия метод, по който тази обява във Facebook на Бендевска наскърбява възприятията на българския народ. И мисля, че е изцяло обикновено вие да се чувствате афектирани, в случай че в действителност е имало преднамереност в тази обява. Моята цел е да прекъснем този кръг, а не да търсим кой е почнал първи. Никой не може да забрани на българите, на българската общественост в Северна Македония да се дефинират като българи, да се провеждат в политически партии, да основават клубове, да се интегрират в системата като българи. Вярвам, че може би има дискриминация, не мога да го изключа. Защото приказвам от моя опит – същото говореха и преди 20 години – няма дискриминация към останалите общности. Но имаше. Няма в този момент, тъй като имаше избран интервал на включване. Твърдя, че няма систематична дискриминация. Няма политическо решение в някоя институция, с която да е дадена директива на институциите да дискриминират българите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР