Имената, които конструкторите дават на страхотни оръжия, понякога изглеждат като

...
Имената, които конструкторите дават на страхотни оръжия, понякога изглеждат като
Коментари Харесай

Куршум Привет, боен джип Палавник и огнехвъргачка Буратино: Как руската военна техника получава имената си

Имената, които конструкторите дават на страхотни оръжия, от време на време наподобяват като насмешка с врага.

Екипажите на самоходната артилерийска установка „ Акация ” всекидневно унищожават позициите... ” „ Гаубиците „ Хиацинт-Б ” нанасят съкрушителни удари... ” Върху ВСУ се срутиха цялостен букет цветя. В артилерийската оранжерия има и гаубица „ Виолетка “, самоходно оръдие „ Пион “ и минохвъргачка „ Астра “ – колкото по-красиво е цветето, толкоз по-разрушителен е неговият „ мирис “.

Имената, които конструкторите дават на страхотни оръжия, от време на време наподобяват като насмешка с врага. Врагът минимум мисли за цветя, когато се просва в окопа под свистенето на прелитащия снаряд. Защо страхотните оръжия са кръстени на цветя? В случая с артилерията някой търси логичност във фотографиите: в случай че сте съумели да уловите момента, в който снарядът излиза от цевта, тогава се получава пъпка от огън и пушек. Въпреки че конструкторите надали избират имената по естетически или артистични аргументи.

Тази година има ново допълнение към цветния букет: дронът Гераниум-2 унищожава украинската инфраструктура. Това също може да се каже, че е артилерия, тъй като Гераниум в действителност е баражиращ арсенал. Как наподобява като цвете - отидете да разберете. Но неговият ирански първообраз се назовава " Шахед " (именно с " е " ). Тоест " очевидец ", " наблюдаващ ". Това е по този начин, тъй като първите му версии не бяха ударни, а разследващи.

Но цветята не са всичко. Има и речен сериал. В артилерията това са самоходните оръдия Мста и Хоста и реактивната система за залпов огън (РСЗО) Кама. А при системите за Противовъздушна отбрана има Шилка, Тунгуска, Двина, Нева, Печора, Ангара. Ако ще цяла година да търсите връзката на бурните потоци и реки с отблъскването на офанзива от небето - няма да я намерите.

Но в имената на естествените бедствия може да се наблюдава желанието. " Град ", " Смерч ", " Ураган ", " Торнадо " - всички това са имена на ракетни системи за залпов огън. След тях в действителност е като след цунами или друго злополучие. Често обаче е доста мъчно да се откри логичност в името на военната техника.

За да затворя тематиката за цветята: знаете ли какво е " Букет "? Това са конвойни белезници за 5 души едновременно. А елементарните белезници, т.е. за две ръце, се назовават " Нежност ". Също изобретателно. Общо взето, разлиствате листата с имена и се чудите. Има повече от 4 хиляди от тях, от време на време много очарователни.

Какво е да вземем за пример " Поздрав "? Оказа се, че е 23 мм гумен патрон. На работа е в полицията. Изразът „ доста поздрави “ незабавно придобива специфичен смисъл и значение. " Хазарт " е названието на пехотна лопатка, а " Палавник " е автомобил с нараснала проходимост УАЗ-3150.

Производителите на снаряди и ракети, явно, са изключително изобретателни натури. Те нарекоха 240-милиметровата ракета МС-24 " Ласка ", термобаричната бойна глава за боеприпасите за РСЗО " Смерч " - " Вълнение ", а снарядът за " Град " - " Украшение ". Има и 220-мм агитационен снаряд за РСЗО " Ураган ", той се назовава " Абзац ". Слагат в него пачка листовки: прилети ли - прочети я и се радвай, че не е била вътре с нещо друго, че не е „ цялостен абзац “.

На този декор към този момент не наподобяват толкоз куриозни 30-милиметровото авиационно оръдие „ Балерина “, системата за разкриване на цели „ Зоопарк “, медицинския автомобил на ВДВ„ Травматизъм “ или руската тактическа атомна бомба „ Наташа “

Откъде идва всичко това? Оказва се, че няма строги правила за именуване на оръжия, тук конструкторите имат карт бланш. Но би трябвало да кажа, че множеството от имената надали ще изненадат някого. Някои идват от съкращения. Ето и самоходното оръдие " Нона " - Ново Оръдие за Наземна Артилерия. " Тосочка " е ТОС, Тежка Огнехвъргачна Система. А Ярс е Ядрена Ракета за Сдържане. Други имена са дадени в чест на основателите - танк Т-90 Владимир или системата за противовъздушна защита Антей-2500. И трети - по асоциация, като портативните зенитно-ракетни комплекси " Стрела " и " Игла ".

Никой да не може да познае

И въпреки всичко по какъв начин се появяват занимателни имена и такива, които по никакъв метод, даже нагледно, не са свързани с продукта? Много имена, в това число артилерийския " букет ", пристигнаха при нас от 70-те години на ХХ век. След това бяха определени имената, както във кино лентата " Операция Ъ... " - тъй че никой да не може да познае.

„ Обикновено едно оръжие получава име по време на създаването “, изяснява военният историк Юрий Кнутов. - Преди това, в руско време, имената бяха дадени най-вече от съображения за секретност. По подобен метод, че даже и да изтече информация, даже някой да изрече някъде или някакъв документ да е загубен... Въобще, тъй че никой да не може да разбере каква оръжейна система се създава. Имената даже отдалеко не трябваше да демонстрират същинската цел/функция.

Системите за Противовъздушна отбрана получиха имената на реките - Волхов, Волга, Нева и така нататък Артилерията е цялата в цветя. Дори калибърът не беше обвързван с името. Такава система на прикриване беше оправдана. По-късно, към този момент през 90-те години, конструкторите започнаха да измислят смешни имена.

Те също трябваше да объркат врага, само че въпреки всичко можеха да се създадат някои паралели. Например Буратино. Това е тежка огнехвъргачна система (TOС) – но героят на детската книга е изработен от дърво, а дървото гори. Или ТОС " Слънцепек ", тук всичко е ясно незабавно.

И в този момент има имена, които директно или индиректно демонстрират предназначението на оръжието. Например, най-новата ракета " Сармат " (прочутите антични могъщи воини), хиперзвукова ракета " Кинжал " - тези имена отразяват мощността, скоростта, огневите благоприятни условия.

Сплашвайте и продавайте

В НАТО и по-специално в Съединените щати постоянно са се опитвали да дават на оръжията плашещи имена. Stinger (ужилване), Avenger (отмъстител), Stratofortress (въздушна крепост).

- Така че те се пробват психически да повлияят на евентуалния зложелател, - споделя Юрий Кнутов, - с цел да покажат, че това е мощно, извънредно оръжие. Между другото, някои от нас в последно време вървят по този път. Например танкът Т-90 " Пробив ". Или най-новата бойна машина за поддръжка на танковете " Терминатор ".

Оказва се, че тук сме взели и стила, и самата дума. Това значително се дължи на обстоятелството, че този вид въоръжение и съоръжение отива в чужбина, нужни са маркетингови решения за привличане на купувачи. Включително – даже с името.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Броят на сричките има значение

Имена на съветската военна техника се дават и в страните от НАТО. Но в случай че страните на Запад назовават оръжията си по този начин, че другите да се опасяват, то нашата техника получава такива имена, като че ли зад измислянето им стоят експертите от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Някога имах късмет да послужвам на информационен транспортен съд, който се споделяше - CСВ с избран номер. И първият помощник-капитан ни сподели справочника на НАТО, където нашият транспортен съд се споделяше „ Вишня “ (и не Сherry, а Vishnya). Какво общо има нашият параход с този костилков плод?

Това обаче не е най-странният вид. Най-новият съветски изтребител от 5-то потомство Су-57 в Съединени американски щати беше наименуван " Престъпник " (Felon), а хеликоптерът за битка с подводници Ка-25 - " Хормон " (Hormone). пътническият аероплан Ту-124, който в миналото е бил употребен от руската военно-транспортна авиация, беше " Тенджера " (Cookpot) на Запад. ЗРК С-400 Триумф е „ Мърморан “ /Growler/, а бреговата ракетна система Бал - Седмица (Sennight).

Бълнуване? Всъщност не е по този начин. Всички имена имат логичност: всеки вид съоръжение стартира с избрана писмен знак. " Прякорите " на изтребителите стартират с F (Fighter), на бомбардировачите - с B (Bomber), транспортните самолети - с C (Cargo), а хеликоптерите - с H (Helicopter). Ето за какво нашият лек изтребител МиГ-29 стана " Опорна точка " (Fulcrum), а стратегическият бомбардировач-ракетоносец Ту-160 " Белият лебед " беше пребоядисан в " Черния Джак " (Blackjack).

Същото и с другите оръжия. Стратегическите ракети се кръщават с първа писмен знак S: " Авангард " - " Стилет " (Stiletto), " Топол-М " - " Сърп " (Sickle), и " Воевода " - " Сатана " (Sаtan). Крайбрежните защитни комплекси също се назовават с все това S: " Бастион " - " Марионетка " (Stooge) и " Рубеж " - " Styx " (Стикс, реката, която разделя света на живите и царството на мъртвите в гръцката митология).

Между другото, даже броят на сричките в една дума е значим в западната кодификация. Например за авиацията една сричка значи бутална машина, а две или повече - реактивен аероплан. Може би по тази причина имаме този чудноват избор на „ прякори “: съгласно една от версиите думите, които дават отговор на изискванията, се избират от компютър.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА

Посейдон “ е известно име

Името на подводния дрон Посейдон (първият комплект от тези суперторпеда беше неотдавна признат на въоръжение) беше определено от хората. Това стана през март 2018 година по време на особено гласоподаване на уеб страницата на съветското министерство на защитата. В допълнение към подводния дрон посетителите на уеб страницата бяха помолени да изберат имена за лазерен комплекс и крилата ракета с нуклеарен мотор.

Анкетата провокира огромен интерес. Сред лидиращите имена в публичното мнение бяха Нежданчик, Пустош и Арктическа лисица за крилатата ракета, Кракен, Шепот и Воден за подводния дрон. За лазерния комплекс бяха препоръчани Офталмолог, Вий и Горинич /Змей – Горянин/.

В резултат страшилището на моретата беше наречена " Посейдон ", лазерното оръжие стана " Пересвет ", а крилатата ракета с нуклеарен мотор - " Буревестник ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР