Имайки предвид, че стигнахме до ситуация, в която вкарваме държавата

...
Имайки предвид, че стигнахме до ситуация, в която вкарваме държавата
Коментари Харесай

Илиян Йончев: Минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната

Имайки поради, че стигнахме до обстановка, в която вкарваме страната в конституционна рецесия и не може да започва работата на Народното събрание – най-логичното беше Българска социалистическа партия да предприеме някакъв ход.

Ние предложихме естествено най-хубавата кандидатура – тази на Кристиан Вигенин. Дълго време я поддържахме. След предлагането, което е било на председателския съвет най-възрастния да поеме председателството на Народно събрание, да бъдат определени зам.-председатели, които на ротационен принцип да му оказват помощ интензивно – тогава се видя, че няма единодушие и даже самия Вежди Рашидов отдръпна своята кандидатура. Вече в петък една част от партиите демонстрираха зрялост и стигнахме до рестартиране на Народното събрание. Защото ние сме в обстановка, в която нито можем да одобряваме закони или бюджет, нито да приемем законите по Плана за възобновяване – не можем да вършим нищо. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Илиян Йончев в ефира на BGonAIR.

Йончев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия има решение на своя Национален съвет – партията да не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи или „ Възраждане “. Той напомни, че през предходната седмица от Българска социалистическа партия са поканили парламентарно показаните партии на диалози за бюджета и целите, които стоят пред страната.

„ Не е изцяло ясно какви ще бъдат парите за идната година. В Народното събрание към момента не е входиран план за държавен бюджет, приказва се за 3 разновидността. Важно е да разберем какво е осъществяването на бюджета за 2022 година, тъй като по изказвания на министъра на финансите – сега сме в остатък близо 1 милиарда Въпросът е по какъв начин стигаме до този недостиг в идващите 2 месеца, какво постанова залагането на 6.6% недостиг за идната година и тегленето на близо 16 милиарда дълг. Внесли сме законопроект за изменение в Кодекса на труда по отношение на минималната работна заплата. Там сме безапелационни, че тя би трябвало да е в границите на най-малко 50% от междинната работна заплата. Това значи минимална работна заплата 850 лева от идната година. Защото е ненормално при 18% инфлация ние да не актуализираме минималната работна заплата “, разяснява националният представител от левицата за осъществяването на сегашния бюджет, приемането на новия и целите на Българска социалистическа партия.

Йончев уточни, че от „ Българска социалистическа партия за България “ към този момент са внесли и законопроект за безвъзмездни учебници за децата до 12 клас и добави, че следва да внесат и подобен за безплатните медикаменти за деца до 14-годишна възраст. „ Има и доста други въпроси, които би трябвало да бъдат решени – таван на цените на електрическата енергия, обезщетенията за горивата, които чуваме, че не са вкарани в държавния бюджет. Компенсациите за парното, природния газ и изобщо доста въпроси, които касаят оцеляването на хората в тази невиждана рецесия. Трябва да забележим дали е належащо такива огромни разноски в границите на 1.8% от бюджета за военни разноски – отново ли ще плащаме за чертежи спомагателни 8 милиарда “, добави социалистът.

Той изрази вяра, че в тази спешна обстановка народните представители ще схванат, че на първо място съставляват хората, а не тяснопартийните си ползи. „ Най-важното е да имаме действителен бюджет за 2023 година, който да регламентира съответните компенсационни политики за оцеляване на хората “, заключи националният представител от социалистическата партия и изрази безапелационна позиция, че левицата няма по какъв начин да поддържа замразяването на минималната работна заплата.

„ Ако получим трети мандат и естествено след решение на нашия Национален съвет – бихме водили диалози за сформиране на държавно управление. Ние няма по какъв начин да не създадем нужното, тъй като това е крайния вид страната да има държавно управление “, сподели в умозаключение Илиян Йончев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР