Имате ли познати, които не харесват въобще доматите? Вероятно да.Но

...
Имате ли познати, които не харесват въобще доматите? Вероятно да.Но
Коментари Харесай

Кой е бил отровният плод, плашел европейците до смърт?

Имате ли познати, които не харесват изобщо доматите? Вероятно да.

Но знаете ли, че този боязън или ненавист към доматите не е нещо ново? Използвани през днешния ден в пица, паста и даже гаспачо, вездесъщият домат се свързва с Италия и средиземноморската кухня. Но когато доматите идват за първи път в Европа през XVI век, те провокират боязън и смут.

Доматите произлизат от южноамериканските Анди, където са съществували като малко диво растение. По това време те не приличали доста на тези, които познаваме и обичаме през днешния ден - били по-близо до чери доматите, жълтеникави на цвят и надалеч не толкоз сладки.

Историците не са сигурни по кое време тъкмо доматите доближават Европа. След като разграбват Южна Америка, испанските завоеватели деликатно записват количеството злато и сребро, което доближава до Севиля, само че не се загатва за доматени семена. Историците считат, че те са пристигнали по времето на Ернан Кортес. Името идва от ацтекската наставка tomatl, която значи " кръговиден плод ".

Когато доматите доближават Европа за първи път, те се възприемат като екзотични декоративни растения. Свързвали са ги и със смъртоносната нощница, частично с помощта на италианския билкар Пиетро Андрае Матиоли, който в първото документално сведение за доматите от 1544 година ги отбелязва като " златна ябълка ".

Това поражда древен асоциации за домата като рисков източник на прелъщение, които остават в продължение на няколко десетилетия

Едва през 1600 година европейците стартират да употребяват домати, и то в испанската Андалусия, където те се подготвят по ацтекски с олио и чили. Италианците не били впечатлени.

Несигурни коя част да ядат, те останали непопулярни в Италия, съгласно Уилям Александър в успешно озаглавената книга " Нездравословни, миризливи и странни ": Защо италианците са избягвали доматите в продължение на епохи.

През 1700 година доматите се снабдяват с репутацията на токсичен плод, дотолкоз, че са наречени отровни ябълки. Заможните европейци имали навика да се хранят от калайдисани съдове, направени с висока централизация на олово.

" Тъй като доматите са с висока киселинност, когато са сложени върху тази характерна посуда, плодът е отмивал оловото от чинията, което е довело до доста смъртни случаи от оловно отравяне ", изяснява Smithsonian Magazine.

Когато за пръв път са били употребявани в Италия, това е ставало единствено от най-смелите, а най-ранната рецепта за доматен сос е оповестена едвам през 1694 година, написа vesti,bg. Според " Как се влюбихме в италианската храна ", доматите са били идеални за бедните, защото са можели елементарно да се консервират и съхраняват.



Към средата на XVIII в. доматите стартират да се употребяват необятно като храна, а през XIX в. се прибавят към пастата и даже към испанското гаспачо, преди да завладеят останалата част от света.

Днес доматите са едно от най-често употребяваните растения, както в недопечен, по този начин и в приготвен тип. Тяхната международна известност надалеч не е била толкоз огромна преди няколко века обаче, както стана ясно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР