„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар

...
„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар
Коментари Харесай

След натиск на омбудсмана КЕВР свали цената на водата с 3 пункта



„ Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, тъй като въпреки да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с причините ми, че манипулират числата, в следствие, на което се получава фрапантното нарастване на цената на водата ", съобщи омбудсманът Мая Манолова пред bTV. Общественият бранител разясни, че Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ в последна сметка е преизчислила инфлацията правилно – за интервала от установяване на първата цена за новия регулаторен интервал досега на нарастването, а не както в началото от началото на годината до м. октомври.
В резултат, във всички 15 области се понижава цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и така нататък
„ Другият огромен проблем е в нечестното потребление на един различен аршин от страна на КЕВР, а точно обществената търпимост на цената на водата ", уточни Манолова.
„ КЕВР е взел данните от по-високото проучване на Националния статистически институт за приблизително месечните приходи на семействата. Разликата сред двете проучвания е 100%. Твърдя, че в случай че бяха взети данните от по-ниското проучване на приблизително месечните приходи на семействата, в три от областите въобще нямаше да има нарастване на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра ", безапелационна бе омбудсманът.
По-късно денем тя се срещна със заместника на основния прокурор и началник на Върховната административна прокуратура /ВАП/ Ася Петрова и завеждащия отдел „ Надзор за правда " Виктор Малинов.
На срещата бяха разисквани решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т.г. и основанията за оборване тяхната правомерност пред съда. Ася Петрова заяви, че прокуратурата към този момент се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.
В късния следобяд омбудсманът Мая Манолова изпрати и публично сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР