Имаме реалната възможност в следващите пет до седем години България

...
Имаме реалната възможност в следващите пет до седем години България
Коментари Харесай

Емил Папазян, POS Pharma: Ще станем единствената страна, която осигурява достъп до лекарства 24 часа в денонощието

Имаме действителната опция в идващите пет до седем години България да стане единствената страна освен в Европа, само че и в света, която да има денонощна аптека, работеща 365 дни в годината, във всяко едно обитаемо място на страната. Това сподели създателят на POS Pharma Емил Папазян в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той означи, че все още в близо 90% от обитаемоте места, в които е концентрирано 20% от популацията на страната, няма аптеки. Денонощните аптеки са доста малко и са съсредоточени едвам в 15-20 обитаеми места. Папазян уточни също, че процентът на дипломираните фармацевти, които влизат да работят в аптечната мрежа, е обезпокоително невисок – под 10%. " Тенденцията би довела до безумни вреди и в случай че не се вземат съответни ограничения по този начин, че младите да се върнат към специалността – това ще сътвори проблеми в бъдеще и на страната. Това се следи като наклонност и в Европа “, разяснява той.  

Денонощният достъп до аптеки и неналичието на достъп до такива в голяма част от обитаемоте места в България са в основата на плана POS Pharma, който може да обезпечи достъп до медикаменти посредством специфични устройства, обслужвани от магистър-фармацевти.  

" Това е напълно цифровизирано устройство, в което има робот, който се ръководи в действително време от квалифициран, дипломиран магистър-фармацевт. Всяка транзакция, която се реализира, остава като запис в цифров облак и всеки един надзорен орган може да получи от архива записа и надлежно да види какво са си споделили фармацевтът и пациентът, какви документи са били предоставени, заплащането по какъв начин е осъществено. Самият фармацевт е на директна връзка, той следи и управлява целия развой. Цялата цифровизация на машината са неговите очи, уши и ръце, с цел да може да е там, където и когато няма по какъв начин да бъде по различен метод. Фармацевтът е индивидът, който управлява всички процеси, от " А “ до " Я “, изясни Папазян.  

Предвижда се да бъде основан и прът център, посредством който фармацевтите ще обслужват пациентите. " Няма да има потребност зад всяка една от машините да стои обособен фармацевт. Всички машини на територия на страната могат да бъдат обслужвани от няколко фармацевта на нощна промяна, тъй като натовареността на тези машини през нощта няма да бъде толкоз огромна “, разясни създателят на плана.  

Той изясни, че сходни модели на продажба на лекарствени лекарства са употребявани в англо-саксонския свят от 30 години. " В страни като Съединени американски щати, Канада, Австралия, където на големи дистанции живеят по-малко хора или са доста отдалечени. Скандинавските страни и Англия също могат да се похвалят с подобен вид планове, само че те не са толкоз масовизирани поради високата цена на самите устройства. Поради обстоятелството, че устройството, което ние предлагаме на пазара, е наша разработка и е както концептуално, по този начин и механически и софтуерно решено, ние сме решили този проблем и безусловно стопански обосновано и допустимо е да се осъществя в мащаб “, изясни Емил Папазян.  

След нужните регулаторни промени POS Pharma има подготвеност да сложи машини на цялата територия на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР