Имаме повод да си припомним първия български оперен режисьор Христо

...
Имаме повод да си припомним първия български оперен режисьор Христо
Коментари Харесай

Спомени за режисьора Хитьо Попов

Имаме мотив да си напомним първия български оперен режисьор Христо Попов, прочут по-скоро като Хитьо Попов - на 23 септември се навършват 130 години от рождението му.

От 20-те до 60-те години на ХХ век, близо 40 години той е дирек на българския оперен и оперетен спектакъл, слага 120 музикално театрални произведения, в множеството случаи за първи път на наша сцена. Според изчисленията на музиковедите съвсем половината от постановките, които се играят у нас в този интервал, са негово дело. Христо Попов има голям принос за развиването на българския оперен и оперетен спектакъл.

Роден е в София и още от дребен театърът го влече - на 16 години той е към този момент на сцената в Пловдивския трагичен спектакъл, по-късно и във Видинския. Баща му, арбитър по специалност, прави оценка гения му и го изпраща да учи в школата на МХАТ (Московски живописен научен театър), а това е театърът на Станиславски и Немирович-Данченко - фамозна школа, приета от целия свят.

 През 1910 година Попов учи и в школата на Анри Масе в Париж, след това продължава следването си в Москва. Три години по-късно, към този момент в София, той заема длъжността помощник-режисьор в Оперната дружба. Фактически той е първият оперен режисьор у нас с нужната подготовка - дотогава оперите са поставяни от артистите Константин Михайлов-Стоян и Драгомир Казаков.

Първите постановки с негово присъединяване като режисьор са „ Кармен “ и „ Гергана “. Самостоятелният му дебют е през декември 1919 година с операта „ Евгени Онегин “ на Чайковски, а по-късно слага “Миньон “ от Тома, “Хофманови разкази “ от Офенбах. В годините 1924/1925 Попов специализира оперна постановка в Западна Европа - в Парижките Гранд опера и Опера Комик, в Миланската Скала, Берлинската държавна опера, Виенската държавна опера. Продължава активността си в Софийската опера до 1937 година, когато е пенсиониран. Тогава дружно с диригента Тодор Хаджиев основават първата студия за млади артисти, съществувала до 1942 година

След това се насочва като режисьор към оперетния спектакъл - първо в Художествения оперетен спектакъл, по-късно в Народната операта и основания Държавен музикален спектакъл, който носи през днешния ден името на Стефан Македонски. Даже Хитьо Попов става негов шеф от 1954 до 1957. В целия този интервал той слага редица опери и оперети в извънстоличните театри - във Варна, където за малко е и шеф на театъра, в Русе, в Стара Загора. Сред най-често поставяните от него опери са тези от съветската класика, приготвя министър председатели на български опери като „ Цар Калоян “ на Панчо Владигеров през 1936 година, събитие в нашия културен живот. Поставя и доста произведения от Пучини, от Халеви, Бизе, Верди и др, както и оперети от виенската класика - голям репертоар.

Христо Попов умира през 1970 година В Златния фонд на БНР са непокътнати мемоари на писателя Драган Тенев за постановката на Хитьо Попов на оперетата „ Хубавата Елена “ в Народния спектакъл. Чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР