Имаме последователни искания. Българското земеделие систематично се унищожава. Няма де

...
Имаме последователни искания. Българското земеделие систематично се унищожава. Няма де
Коментари Харесай

26 земеделски организации не са съгласни със споразумението и искат оставката на Кирил Вътев: Вижте техните искания

Имаме поредни претенции. Българското земеделие систематично се унищожава. Няма де се преклоним пред никого, меморандумът не е изпълнен. Денков, министърът на финансите и Вътев подписаха меморандума. Няколко пъти алармирахме преди правенето на Бюджета за обезщетителните средства за Украйна. Сега пари няма. Земеделците не могат да преживеят. Как да оживеем? Ние желаеме съответна, среда, това което получават нашите съседи от Румъния. Искаме да бъдем разбрани вярно. Това сподели на конференция ръководителят на Съюза на говедовъдите в България Димитър Зоров, съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Искаме политики, има Брюксел, има и несъгласие на министъра. България не е робска страна. Първо да гледаме личните си ползи. Вътев ни споделя, " желаят ми оставката, само че не желаят да приказват с мен ", приключи Зоров като добави, че не е склонен с изказванието на министър Вътев, че не са склонни към разговор.

Бойко Синапов, ръководител на " Обединени български животновъди ", сподели че няма разедение в земеделието. " Работещите хора сме дружно. "

" С министър Вътев влизаме в по-голяма рецесия. Утре пред Министерски съвет в 11 часа ще има митинг и този път няма да е кротичък, извиняваме се на обществото ", сподели още Синапов.

Мария Степанчева, ръководител на Асоциацията на българските биволовъди се обърна към сътрудниците си: " Не подписвайте това съглашение ". Според нея има диктат от няколко души, само че същинските земеделци са извънредно недоволни.

" Точно 5 години и всичко ще бъде импорт ", сподели картофопроизводител от Самоков.

Живка Гроздева, ръководител само че Асоциацията на овощарите в България разиска Стратегическия проект за идващите 4 години. Всички представители на браншови организации на конференцията обявиха, че са нужни промени в Стратегическия проект. " Исканите от нас промени не бяха направени ", съобщи Гроздева.

" От началото на този Стратегически проект сме в някакъв административен безпорядък. Има неразбираеми наказания. Около 50 % на употребяваните в България плодове и зеленчуци са вносни ", добави Гроздева.

ДЕКЛАРАЦИЯ

" Ние, браншовите организации от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие:

• Като представители на по-голямата част от организациите, които септември 2023 година проведоха невижданите аграрни митинги, вследствие на които всички подписахме меморандума с Правителството на Република България;

• Като представители на едни от най-старите браншови организации в страната, които към този момент 20 години сплотяват и пазят ползите на българските аграрни производители във всички браншове, ДЕКЛАРИРАМЕ, че:

1. Не одобряваме метода от страна на господин Кирил Вътев да се афишират за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им опълчване с всички останали браншови организации води само до разцепление на бранша, от което губят всички аграрни производители.

2. Искането на оставката на един министър, който за девет месеца не съумя да покаже и прокара нито една концепция, политика и законодателно предложение е също толкоз политически акт, колкото и опитите за неговото опазване на поста. Липсата на достатъчно средства в Бюджет 2024 за селско стопанство демонстрират неналичието на поддръжка за господин Вътев освен в държавното управление, само че и измежду политическите партии в Народното събрание, а това от своя страна слага под въпрос всички обещания за законодателни промени.

3. Осигуряването едвам на 150 милиона лв. за подкрепяне на секторите " Плодове ", " Зеленчуци " и " Животновъдство " по Държавна помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " е извънредно незадоволително, още повече, че по този начин ще се понижи подпомагането по другите държавни помощи и ще се понижи съфинансирането по ПРСР. Тиражираните в общественото пространство обещания за заплащания през месец септември 2024 година на зърнопроизводителите значат, че господин Вътев очаква държавната помощ да бъде удължена до края на годината. В тази връзка настояваме да се поемат писмени гаранции и да се обезпечи финансиране от страна на властта за неотложно погашение на държавната помощ във връзка с сензитивните браншове в цялостния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 година и 2023 година, както и да бъде призната национална позиция тавана по тази помощ да бъде повишен двойно.

4. Министерство на земеделието и храните би трябвало да обезпечи в най-кратки периоди дерогация от ДЗЕС 6, 7 и 8 най-малко до края на стопанската 2025 година и да се промени определението за " Активен фермер ".

5. Незабавно би трябвало да се дадат писмени гаранции от страна на държавното управление, че налога върху дотациите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде отстранен още за календарната 2024 година, по този начин както това беше направено за земеделските производители физически лица. 6. Изключително значимо е министър-председателят да обезпечи консенсусна персона, която да приготви и да му показа смяна в Наредбите и в Стратегическия проект, с оглед унищожаване на всички несъответстващи условия, които затрудняват активността на земеделските производители и за смяната, на които към този момент девет месеца няма политическа воля.

7. Правителството в незабавен порядък би трябвало да изготви и показа национална позиция за смяна в Зелената договорка с оглед естественото действие на селското ни стопанство.

8. Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие, в това число посредством ограничение на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни.

9. Да се преразгледат още веднъж плануваните ставки по Стратегическия проект и надлежно бъдат възобновени на равнища не по-ниски от интервала до 2023 година

10. Да отпадне модуларната ставка при обвързаното произвеждане.

11. Да се обезпечи нужният бюджет по преходната национална помощ за не обвързаната поддръжка и ставките да се върнат на миналогодишното равнище - съответстващо на ставка 200 лева на говедо и 350 лева на бивол с 0% % на задържане.

12. Да се промени определението за деен фермер и да се изплатят дотациите на всички, които досега не са получили дотация, тъй като не дават отговор на определението за деен фермер.

13. Да отпадне тавана за украинска помощ и да се доплати дотацията на всички, които през 2023 година не получиха дотация в цялостен размер., като това да важи за календарна година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР