Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ.

...
Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ.
Коментари Харесай

Борисов пое към Петрич и обяви пълна диверсификация на газовите доставки |

Имаме ново равнище на сигурност на доставките на природен газ. Правим големи вложения в енергийната сфера, с цел да бъдем геостратегическа страна, да можем да транзитираме всевъзможен газ през 100% българска инфраструктура и да има цялостна диверсификация за генерации напред. Това съобщи министър-председателят Бойко Борсов, който още в предиобедните часове на 1-ви януари посети осъвременената компресорна станция „ Петрич “.

Министър-председателят се срещна с модернизацията на газопреносната мрежа с Гърция, която е от сериозна значимост за доставката на азербайджански природен газ, съобщи БГНЕС. Заедно с премиера по време на инспекцията бяха министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, а също по този начин и посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова. На събитието участваха публични представители на фирмите „ Булгартрансгаз “ и „ Булгаргаз “.

„ Поколения политици желаеха да се създадат реверсивните връзки, само че не знаеха как… Близо 400 милиона лв. коства тази инвестиция, с цел да бъдем геостратегическа страна, която да може да транзитира всевъзможен газ, а от през вчерашния ден и през днешния ден към този момент и азерски газ “, заяви Борисов и уточни новите компресорни станции.

Ще получаваме по 1 милиарда куб.м. азерски газ и се надяваме да се договорим с Баку за спомагателни количества, които да бъдат доставени на страната ни, уточни министър председателят. Той съобщи, че след инспекцията ще има диалог с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

„ Когато някъде към лятото стане подготвена газовата връзка с Гърция, „ Балкански поток “ работи, компресорите се подменят с най-хубавите американско произвеждане. От през днешния ден можем да кажем, това е цялостна диверсификация “, акцентира Борисов.

Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова дефинира като исторически миг днешния ден. „ Това е фантазия на доста българи, която се веселя, че успяхме да осъществяваме “, каза на собствен ред министър Теменужка Петкова. „ Много хора има с хрумвания, предпочитание, упоритости, само че с благоприятни условия, които да създадат това, което е направено, до момента не е имало. Претенденти доста, само че никой не го е направил. Не е било правено, тъй като не е елементарно. Изискват се старания, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето ръководство “, допълнни министър председателят Борисов.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз ” Николай Павлов напомни, че формулата с „ Газпром “ бе предоговорена и бяха възобновени над 200 млн. лева на българските консуматори. Заработи газовата борса и към този момент се търгуват количества, което е огромна стъпка в либерализацията на природен газ. „ Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и огромен триумф “, безапелационен беше Павлов.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз ” Владимир Малинов подсети, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от подписания контракт сред „ Булгаргаз “ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31.12.2020 година до 1 октомври 2021 година доставките ще се осъществят по краткотраен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с построяването на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване сред TAP и IGB – Комотини, Гърция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР