Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони, заяви

...
Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони, заяви
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април


Имаме подготвеност с определянето на мандатите по изборни региони, съобщи ръководителят на ЦИК

ЦИК има подготвеност да създаде избори на 2 април. Това съобщи пред депутатите ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

„ Според нас и поради мнението на Българска народна банка при възможна дата за производство на избори 26 март на практика не би могло да се достави количеството хартия. През месец април – 2 април, ЦИК ще получи нужните количества, с цел да обезпечи изборния развой, както е планувано в Изборния кодекс и тази хартия ще дава отговор на условията, заложени в закона “, изясни ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по време на чуването си в Народното събрание за идните предварителни парламентарни избори.

Тя добави, че законът дефинира печатницата на Българска народна банка като снабдител на предпазена хартия за гласоподаване, за печатане на бюлетини за машинно гласоподаване.

„ Печатницата на Българска народна банка даде на ЦИК три разновидността на отбрана за задачите на опита, който организирахме във вчерашния ден и мисля, че към този момент има известие за резултатите от този опит. Бих споделила, че опитът беше извършен сполучливо. Експериментът беше извършен от членовете на ЦИК. Трите типа хартия с друга отбрана и визия на гърба, защото такава е належащо да има, както е имало до момента, бяха сложени на три разнообразни машини за гласоподаване, като на машините за гласоподаване беше конфигурирана демо версия за избори на народни представители. И трите машини работиха през целия ден, че да бъдем съвсем в действителна среда с гласоподаване, като гласуването беше създавано в качеството на гласоподаватели от членовете на ЦИК “, изясни още Нейкова.

Тя увери, че не е имало никакви софтуерни проблеми, а хартията съгласно нея е с много положително качество, защото не е основала никакъв проблем при потреблението й.

От думите на Нейкова стана още ясно, че печатницата на Българска народна банка има грижата да обезпечи различен тип отбрана за хартията, която ще бъде употребена на изборите.

Тя посочи, че ЦИК има подготвеност с първите си решения неотложно след указа на президента. „ Имаме подготвеност с определянето на мандатите по изборни региони. Подготвили сме се с публично получена информация от Национален статистически институт след резултатите от последното броене. Предстои ни среща с останалите институции, огромна част от тях са планувани до края на тази седмица “, добави Нейкова.

Народното събрание изслушва ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова по отношение на подготовката и провеждането на идните парламентарни избори, в това число резултатите от осъществените проби с хартията за машинно гласоподаване. Това взеха решение депутатите при започване на днешното изключително съвещание на Народното събрание.

Точката беше включена като втора в дневния ред по предложение на председателстващия съвещанието заместник-председател на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС).

Преди това ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска чуване на ръководителя на ЦИК. Атанасова уточни, че ЦИК е провела проби с хартията за машинно гласоподаване и Народно събрание би трябвало да е осведомено с резултатите от тях. Ако при подготовката на идните избори има някакви проблеми, законодателят би трябвало да е наясно с тях, добави тя.

В 14 часа управлението на ЦИК ще разиска готовността за производство на предварителни избори и с президента Румен Радев. След тези диалози президентът ще дефинира датата на вота.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР