Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето,

...
Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето,
Коментари Харесай

Асен Василев: Залагаме 11% инфлация в актуализирания бюджет

Имаме спомагателни доходи от 1 милиарда 645 млн. лева нето, против които има планувани спомагателни разноски, свързани с антикризисните ограничения. Това сподели финансовият министър Асен Василев след експертен съдружен съвет за актуализацията на бюджета, извършен в петък вечер. 

Бюджетният недостиг остава 4,1% и се резервира салдото. „ Бюджетът е плануван при 2,9% растеж на Брутният вътрешен продукт и малко под 11% инфлация ”, сподели още той. Лимитът на нов държавен дълг се подвига от 7,3 милиарда на към 10 милиарда лв. с актуализацията на бюджета. Министърът на финансите посочи, че това нарастване на лимита на дълга в действителност е равно навръх това, което следващата година би трябвало да върнем по падежи по остарели задължения.  " По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не следващата година ", сподели още той.

Василев чака до 6 юни спомагателни предложения от съдружните сътрудници, а по-късно актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде подадена в Народното събрание. 

Предложенията са от 1 юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи в коридорите на Народното събрание, че не се плануват спомагателни средства в бюджета за нарастване на заплатите. Според него пари за по-високи заплати има, само че след оптимизации. В бюджета не се възнамерява смяна на оптималния застрахователен приход и минималната работна заплата, макар че синдикатите упорстват за повдигане и на минималната заплата.

Министър Василев се съгласи с рецензиите на съдружните сътрудници, че в актуализацията са заложени главно антикризисни ограничения, а не промени. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН " беше измежду отправилите подобна забележка. Една от промените, която не виждам, е на цялостната социалноосигурителна система дружно с пенсионната, уточни той. 

Според председателя на ПГ на " Продължаваме Промяната "  Андрей Гюров обаче, има доста заложени промени. Той означи, че има явен план за целия месец юни, с цел да може бюджетът да мине през Народното събрание и ограниченията да влязат в действие от 1 юли. Антикризисните ограничения са заложени в актуализацията на бюджета, другото заложено са административни промени в няколко министерства, където се чака значително покачване на заплатите, добави депутатът. По думите му това върви с усъвършенстване на личния състав.

Ивайло Мирчев от ДБ посочи, че от групировката държат в действителност бюджетът да влезе в действие от 1 юли, тъй като би трябвало да се изплащат новите пенсии. Имаме оферти, които не са свързани с това да желаеме пари за нещо, а съответни промени, добави депутатът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР