Имаме безпрецедентен хаос в системата на здравеопазването. Това заяви зам.-председателят

...
Имаме безпрецедентен хаос в системата на здравеопазването. Това заяви зам.-председателят
Коментари Харесай

Доц. Иванов обвини зам.-министър Гетов за провала с електронните рецепти

Имаме невиждан безпорядък в системата на опазването на здравето. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доцент Лъчезар Иванов по време на изключителното съвещание на комисията в четвъртък, която беше фокусирана върху проблемите с електронните предписания.

Той бе безапелационен, че сходно опълчване сред лекари и фармацевти в никакъв случай не се е случвало. „ Лекарите и фармацевтите работят дружно и те са стълба на лекуване на пациентите. И пациентите чакат откакто получат съответен обзор да получат и съответно лекуване ”, съобщи той и добави:

„ Според мен казусът с лекарствената политика в последните 2 години избуя към днешна дата. Тук би трябвало да бъдат сложено доста ясно въпроси и да се поеме отговорност за това, което се случва през днешния ден. Защото тук споделят „ Ние ще създадем ”, „ Ние след 2 месеца ще издадем разпоредба... ”. Извинявайте доста. Тук всички, които са работили в областта на опазването на здравето знаят, че казусът на пациента е през днешния ден. Насред коронавирус и грип пациенти с 40 градуса температура отиват в незабавното и не могат да получат рецепта. Ама ние ще го решим казуса... ОК, само че казусът за пациента, който е в незабавното е в този момент и незабавно, не на следващия ден ”.

В миг от своето изявление доцент Иванов се обърна особено към зам.-министър проф. Илко Гетов: „ Не можем да си затваряме очите, че всичко е наред, проф. Гетов. Ще бъда доста съответен. Вие сте отраслов, виновен за лекарствената политика в нашата страна. Проф. Хинков съставлява политиката, само че вие сте съответно отраслов. И се удивлявам, че с вашия голям опит допуснахте да се случи това към днешна дата ”

Зам.-председателят на здравната комисия сложи и редица въпроси, на които да се откри отговор в най-скоро време. Направена ли е оценка на риска преди да се пусне Наредба 4? Защо не се тества системата на НЗИС преди да излезе наредбата? Не беше ли редно да се пусне първо пилотен план? Може ли да бъде изработен един гратисен интервал, в който да се види къде има проблеми? Защо не се направи среща с разработващите софтуера в НЗИС, бяха единствено част от питанията, които сложи.

Доц. Иванов също по този начин попита за какво не са направени идентични ID номера, тъй като номенклатурата на лекарите за медикаментите са разнообразни от тези в аптеката. „ Проф. Гетов, към вас се обръщам като отраслов министър. Вие бяхте задължен да съберете лекари и фармацевти, с цел да осигурите единна номенклатура в НЗИС. Няма оправдания ”, съобщи той.

В умозаключение на изявлението си доцент Иванов изиска да се поеме отговорност и то директна отговорност за този безпорядък, който до момента не се е случвал и опълчването най-много сред хората, които се грижат за здравето на пациента. Между лекарите и фармацевтите. „ Доверието е счупено ”, приключи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР