Имаме анализ на смъртността, който показва подобни данни, и миналата

...
Имаме анализ на смъртността, който показва подобни данни, и миналата
Коментари Харесай

Доц. Христо Хинков: Имаме данни за смъртността от миналата година, но МЗ не го публикува

" Имаме разбор на смъртността, който демонстрира сходни данни, и предходната година. Анализът отиде в Министерство на здравеопазването и не беше оповестен ", разяснява доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори. По думите му данните, които бяха изнесени пред обществото за смъртността в страната ни са въз основата на разбор в този момент, защото никой не им го е упълномощил по-рано.

" Нашият център непрекъснато прави разбори, само че не можем сами да ги публикуваме без присъединяване на Министерство на здравеопазването ", сподели Хинков. " Нашият център изготвя годишен отчет за здравето на жителите, той се показва на министъра, внася се в комисията по опазване на здравето и след това се качва на някой рафт - от това няма изгода ", сподели още Хинков.

По думите му повода за високата смъртност у нас се дължи най-много на нерегистрираните случаи на КОВИД-19. " Заболеваемостта не е толкоз висока, само че смъртността е висока. Всеки трети-четвърти като се болести - умира, само че евентуално повода е липса на регистрация на заболелите ", сподели Хинков.

Относно имунизационната акция Хинков счита, че би трябвало доста ясно да се изясни на обществото какъв брой е значимо да се ваксинират, тъй като хората имат подозрение. Една от рекомендациите на центъра е в този момент, до момента в който репродуктивното число на ковид е ниско, може да се направи по-строга профилактика и предварителна защита на клъстърите. Тези хора да се изолират по-строго под карантина, с цел да не заразяват хора отвън своето близко обграждане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР