Имам си едно любимо клише и то е: най-добрата инвестиция,

...
Имам си едно любимо клише и то е: най-добрата инвестиция,
Коментари Харесай

Безгрижна ваканция или как да се чувстваме по-защитени на път

Имам си едно обичано факсимиле и то е: най-хубавата инвестиция, която човек може да направи за себе си, това е да пътува. Скачам с две ръце, а и крайник ще подвигна, в случай че би трябвало, с цел да се съглася. През последните три години всичко, което съумявам да заделя, отива в персоналния ми фонд „ Пътуване “. Защото, когато преди малко си минал 30-те, сингъл си и програмата ти се преценява единствено с един дребен бухнал мопс (все се намира някой да го приюти за малко), е по-лесно да сложиш два чифта дънки и три блузи в дребен куфар или раница и да заминеш някъде отвън България.

Да, постоянно го върша сама, с проект единствено за един концерт и с доста сила за дълги часове разходки из дребни улички и опознаване на дребни ресторантчета. Още повече, когато Европа е единствено на клик разстояние. За по-далечно пътешестване още не съм се престрашила сама, а и времето все не ми доближава. Но някой ден съм си дала обещание, че ще си го дам това време.

Обикновено не се поверявам на туристическа организация, а възнамерявам и закупувам всичко сама – самолетен билет от съответната компания, нощувките – от определената за задачата платформа, и билета за концерт – от мястото на ивента. Нещо, което лишава много време, а постоянно се оказва и нестабилно. Защото полетите постоянно закъсняват, което може да ми коства изтърван rent a car и неспособност да стигна до хотела, и то късно през нощта.

Представете си самò момиче на летището, какъв брой пък самоуверено да е в този миг?! А в случай че не ми хареса мястото, на което би трябвало да преспивам, какво върша? Досега самоуверено и смело се впусках в къси пътувания и признавам  –  без да знам какви са правата ми на пътуващ в Европа човек.



Оказва се, че в действителност няма европейска рамка, която да защищава потребителите като мен, които закупуват самостоятелни туристически услуги. Но пък има призната от всички страни членки Директива,която обезпечава разнообразни равнища на отбрана според от това дали сме закупили пакетна туристическа почивка или свързани пътнически услуги (в този случай са по-малко).

Особено в случай че има смяна в цената, зародила е неточност при резервация или изключителни условия ни принуждават да останем още малко на мястото, на което сме. Защото уредниците дават отговор за действителното осъществяване на всички пътнически услуги, включени в пакета, който са ни дали. Ако нещо не може да бъде изпълнено, те би трябвало да плануват различна услуга, и то без спомагателни разноски. Възможно е даже да се изплати обезщетение, в случай че пътническите услуги не дават отговор на контрактуваното. Имаме цялостното право да си го пожелаеме.

Директивата е на наша страна, с цел да се усещаме предпазени и да имаме своето цялостно право да пътуваме. И по-безгрижни да са ваканциите ни, несъмнено. А аз знам, че ще избера най-малко няколко съврзани услуги при идващото ми странствуване без компаньон, с цел да се усещам по-защитена и уверена. Смелостта е налична, единствено че тя от време на време не е задоволителна.

Така че постоянно е по-добре да знаеш #yourEUright.



С поддръжката на Европейската комисия и интернационалната акция " Имаш право "

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР