Имам привилегията и удоволствието да имам голямо семейство. Нашите деца,

...
Имам привилегията и удоволствието да имам голямо семейство. Нашите деца,
Коментари Харесай

Хранителните добавки. Кои, по колко и докога

Имам привилегията и удоволствието да имам огромно семейство. Нашите деца, към този момент не са деца, а персони със лични позиции и виждане за света. Така, всяка събота вечер се трансформира от елементарна фамилна вечеря в поле за изява на независимо мислене, конфликт на разнообразни отзиви, подкрепени със солидна обосновка. 

Именно при един подобен диалог се появи концепцията за тази публикация. Темата ми бе подсказана от  един от младеж с очебийно отношение към здравословното хранене и спорт. През годините той и брат му демонстрираха самоуважението и дисциплината да се образоват в доста  направления и да реализират мечтаната спортна фигура, която ги прави енергични и подготвени за провокациите на живота. 

За моя наслада, те са мои племенници, а техният възторг заразява и децата ми и ги движи по пътя към триумфа. 

Споделям всичко това, тъй като си давам сметка, че все повече начинът на живот, който сами избираме  впоследствие оставя следите си върху телата ни, върху здравето ни и върху менталните ни благоприятни условия. Да, желае се доста труд и отдаденост, с цел да изглеждаме и да се усещаме като Еренстине Шеферд на 80 години  https://www.youtube.com/watch?v=6DUEUXqoqIU.  

Но, има значение и методът, по който се отнасяме със здравето си в този момент, с цел да се усещаме добре по- късно.  

Всичко има значение – прочувствената настройка, желанието да възприемаме нови неща, двигателната интензивност, методът на хранене, приемът на течности и несъмнено, приемът на  хранителни добавки, който е належащ изключително, в случай че сме възприели метод на живот с по- интензивна двигателна интензивност. Когато става дума за тях обаче, е значимо да изясним до каква степен и кои от тях е възможно да одобряваме дълготрайно, без да чакаме предозиране и странични резултати.  

Опитните диетолози дефинират няколко съществени критерия според които можем да подберем сходни подправки:

  • вземат участие  в състава на храната, която приемаме;
  • не провокират струпване в организма;
  • не се намесват в процесите на произвеждане на хормони, като провокират нападателно свръхпроизводство или потискането  им. 

Не въздействат непосредствено върху централна нервна система

Някои от тези хранителни добавки, не се създават от организма, сходно на незаменимите аминокиселини. Необходими са ни за витално значими процеси и се постанова да ги набираме с храната или под форма на хранителни добавки. Такива са добре известните осем есенциални аминокиселини: метионин, триеони, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, валин, фенилаланин. 

Хранителните източници са, богатите на белтъчини – риба, месо, млечни артикули и бобови храни. 

Хората, занимаващи се интензивно със спорт, одобряват аминокиселини под формата на хранителни добавки, които вземат участие в построяването на мускулна маса. Приемът им нормално е разпределен по време на подготовка и към 30 мин след нея, когато се реализира интензивно възобновяване на мускулатурата. Освен като еластичен материал, аминокиселините построяват пептидни вериги, които вземат участие в състава и производството на ензими и в процеси, стабилизиращи имунната отбрана на организма. 

Друг вид хранителни добавки са витамините. На всички ни са известни изгодите от приема им в нужните дневни дози. Но, какво става при предозирането им?

Ще се спра на последствията от предозирането на някои от по- значимите витамини: 

Хипервитаминоза или предозиране на витамини от група В:  

  • главните появи са от страна на централна нервна система
  • изтръпване на крака, бодърствуване, нервност и болежка при придвижване
  • увреждане на черен дроб 
  • нарушавания в сърдечния темп

Хипервитаминоза или предозиране на vit С – срещат се по- рядко:

  • болнав синдром
  • стомашни болки 
  • разстройства в обмяната на веществата 

Хипервитаминоза или предозиране на vit D:

  • Витаминът усъвършенства усвояването на калция от организма и предозирането му провокира високи равнища на този микроелемент в кръвта. 
  • понижен вкус и загуба на тегло
  • прояви на интоксикация, дехидратация, отмалялост, раздразнителност 
  • мускулна уязвимост

Хипервитаминоза с vit A:  

  • промени в зрението – двоен облик, замъглено зрение
  • замаяност 
  • главоболие
  • унесеност  
  • жълтеникав цвят, лющеща се кожа 
  • понижен апетит 

Друга значима хранителна добавка са мастните киселини – омега 3 и омега 6, като тук е от изключително значение да се опитаме да спазим, посредством метода си на хранене и посредством приема на хранителни добавки – сътношението 4:1 – омега 3/омега 6 мастни киселини. Пълноценното уравновесено хранене, което включва риба и растителни източници на мастни киселини –орехи, ленено семе и други могат да обезпечат нужното количество от тях при консумация 2-3пъти седмично. 

Хранителнити добавки, които изискват избрана цикличност на приемането са така наречен Фат бърнари, доста от които подтикват симпатиковата нервна система и задействат производството на адреналин. Такива са йохимбинът и разнообразни предлагани на пазара енергийни бустери, които имат за задача да подсигурят интензивно изгаряне на подкожна мастна тъкан при подготовка. Употребата им обаче изисква интервали на най-малко двуседмична отмора, която цели да се избегне изчерпването на адреналиновите депа. 

Друг сходен артикул са хормоните – стероидни хормони, тестостерон, соматотропин, тиреоидни хормони и други. За интензивно спортуващите, те са метод за реализиране на по-добра успеваемост на тренировката, бързо повишаване на мускулна маса, по-голяма мощ. Продължителният им банкет обаче, предизвика изявата на доста странични резултати свързани с нарушавания в метаболизма, високи равнища на кръвна захар, така наречен – стероидно акне и даже понижена костна компактност, както и нарушавания в сперматогенезата. Този вид артикули са целесъобразни единствено за дейни бодибилдъри, търсещи бързи резултат. Но, даже и при тях продължителността на приема би трябвало да е не повече от 8 седмици, с не по-малко от 4 седмици отмора сред циклите на приемане.

След всичко това, поражда въпросът, би трябвало ли изцяло да се доверяваме на питателните добавки или е добре, на първо място, да си подсигурим пълноценна храна? Приемът на витално значими хранителни субстанции, витамини и микроелементи постъпващи с храната, ни ги обезпечава в верните съотношения посред им, съпроводени с ензими, които доста усъвършенстват усвояването им. Онова, което храната не би могла да достави в нужното количество, идва с вярната доза хранителни добавки!

Върху опаковките на множеството от тях има надпис – „ не може да  замести   храненето “.

За благополучие, към момента живеем във време, когато имаме удоволствието  да си набавим витално значими хранителни субстанции, до момента в който се любуваме на приятната визия и невероятния усет на положителното ядене. 

Някои европейски страни са трансформирали приготвянето на храна във философия и изкуство, а потреблението й предизвика и възпитава в нас сетивата на ценители.      

Добрата храна постоянно е била едно от удоволствията на живота. Споделете го!

Автор: Д-р Доротея Станчева

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР