Имам много интересни идеи. Искам да предам това, което знам

...
Имам много интересни идеи. Искам да предам това, което знам
Коментари Харесай

Проф. Светозар Донев на 85: Още ми се работи


Имам доста забавни хрумвания. Искам да предам това, което знам на доста актьори, на доста театри, изключително на младежите. Това показа пред БГНЕС доайенът на Музикалния спектакъл, режисьорът проф. Светозар Донев.

В столичния Музикален спектакъл беше показана книгата „ Светозар Донев - режисьорът ”, чийто създател е музикалният критик Марин Бончев. Проф. Светозар Донев чества през днешния ден своя 85-годишен празник и 65 години креативна активност като режисьор. През дългата си кариера, която продължава и сега, той е осъществил над 250 постановки на опери, оперети и мюзикъли в България и в чужбина.

Проф. Донев с усмивка на разположение призна, че от няколко дни ревизира рождената си дата и не може да повярва, че е на 85 години, тъй като още му се работи. „ Имам доста забавни хрумвания. Искам да предам това, което знам на доста актьори, на доста театри, изключително на младежите ”, сподели той. Споделя, че цялостен живот е работил. За 40 години, с спиране, в Музикалния спектакъл открил, че той е неговият втори дом. „ И тук се вълнувам, когато съм и на сцената, и в салона. Много прекарвания имам тук ”, сподели проф. Донев.

Той се сеща за оперетата на Имре Калман „ Графиня Марица ”. Понеже вторият му татко е бил диригент тук, от дете гледал тази режисура с Мими Балканска. „ Аз съм гледал 23 пъти с Мими Балканска. И по този начин съм впечатлен от нея и толкоз хрумвания имам забавни за тая режисура. Цял живот бленувам. Два пъти съм бил тук шеф, поставяла се е пиесата, само че постоянно съм я давал на други режисьори, по този начин е трябвало да бъде, някак си. И останах с тая фантазия за „ Графиня Марица ”. Тя е една от най-хубави оперети на Калман ”, споделя той и през днешния ден.

В ДМТ „ Стефан Македонски ” проф. Донев е работил с най-големите имена на оперетата у нас – Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Минко Босев, Лиляна Кошлукова, Тинка Краева; композиторите Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и доста други звездни имена на първата ни оперетна сцена. „ Обичах всички в театъра – солисти, хористи, музиканти, театрални служащи. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Макар че имам семейство, което доста обичам – моето огромно семейство беше Музикалният спектакъл ”, признава в книгата проф. Светозар Донев.

Освен книгата на Марин Бончев, която бе показана в спектакъл, на сцената стартира и концертът „ 100 години оперета ”, също отдаден на юбилея на професора. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР