Имало едно време малко селце, сгушено в живописни гори между

...
Имало едно време малко селце, сгушено в живописни гори между
Коментари Харесай

Село Косово – за ден или за уикенд сред възрожденски декор

Имало едно време малко селце, сгушено в живописни гори сред четири бистри планински рекички, които в никакъв случай не пресъхват. Там се става по изгрев слънце с петлите и се ляга с кокошките. А до ушите ви стигат единствено звънци на овце и песента на щурците.

Това е родопското село Косово. Обграждат го ридове с девствена природа, запазило е духа на отминалото време. Стари каменни къщи в характерен възрожденски родопски жанр са пръснати малко безредно по планинските скатове. Много от тях са монументи на културата, а някои даже с национално значение.Две от постройките в селото са дело на фамозния майстор хаджи Георги Станчовски, построил къщите на Куюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата „ Св. Успение Богородично “ от 1851 г. и личната му къща („ Хаджийската “) от 1853 г. Изключително забавни са също остарялото учебно заведение (1889 г.), параклисите „ Св. Неделя “ и „ Св. Петър “, воденицата, ковачницата, както и множеството остарели къщи в селото.

Някога Косово е било оживено, само че през днешния ден тук живеят непрекъснато едвам 8-9 души. Много от къщите са изоставени и се разрушават, а по улиците рядко ще срещнете хора. В момента селото наподобява повече на фотодекор от предишното.

Ние посетихме селцето за еднодневна фоторазходка, само че мястото е уместно също и за спокоен уикенд измежду природата. Можете да отседнете в някоя от обновените косовски къщи за посетители, където ще ви нахранят и ще ви провеждат барбекю или разходка за гъби. Ако сте подготвени за малко ретро въодушевление, обезателно се отбийте в локалната механа с многозначителното име „ Безгрижен живот ”...

Как да стигнете до такава степен: село Косово се намира в централния дял (Чернатица) на Родопите, на 5 км от балнеоложкия курорт  “Нареченски бани ”. Лесно налично е от Асеновград (30 км), Пампорово (36 км), Пловдив (50 км), София (197 км).



Life Tasting

Блогът Life Tasting е план на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те описват истории за вино, пътешествия, снимка, за хора с хрумвания и за дребните елементи от всекидневието, които го вършат красиво. Елица е правист по обучение и специалност, а по душа – странник и фотограф. От няколко години снима под името eLights, тъй като всяко момиче има потребност да основава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е обвързвана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди три години тя и брачният партньор й реализират една остаряла своя фантазия – откриват единствения у нас магазин, профилиран единствено за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят пристрастеността към пътешествията, фотосите и хубавото вино, както и убеждението, че България е плодородно място и за трите. Нужно е единствено предпочитание да пробвате живота на драго сърце.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР