Имало едно време... когато нещата са се изработвали, така че

...
Имало едно време... когато нещата са се изработвали, така че
Коментари Харесай

Ето защо всичко в днешно време се разваля толкова бързо

Имало едно време... когато нещата са се изработвали, тъй че да устоят доста време. Но при започване на 20-те години на предишния век на група предприемачи им хрумва следното просветление: „ Продукт, който не може да се износи, е покруса на бизнеса “. Така се ражда феноменът „ планувано остаряване “, което съгласно някои икономисти е избавило света от икономическа рецесия.

Но по какъв начин е изглеждал светът, в който стоките не са направени, с цел да се повредят допустимо най-бързо?

 Крушки Unsplash

Почти няма помен от тези времена, с изключение на ръчните месомелачки на село и една крушка, която виси от тавана на пожарната в Ливърмор, Съединени американски щати. Монтирана за първи път през 1901 година, тя свети съвсем непрестанно, като за близо 120 години е изключвана единствено няколко пъти. Стогодишната крушка на Ливърмор се е трансформирала в локална звезда, като през 2001 година градът провежда празненство за рождения ѝ ден, на който участват над 1000 души. Крушката даже има, тъй че всеки по света може да се увери, че тя в действителност към момента свети непрекъснато.

Днес, когато технологиите се развиват със скоростта на светлината и има хиляди типове флуоресцентни, LED и енергоспестяващи крушки, няма по какъв начин да не си зададем въпроса

„ Защо днешните крушки не могат да устоят толкоз? "

Отговорът се крие точно в плануваното остаряване, което споменахме нагоре.

 osram Flickr

Началото на 20-те години на предишния век е по едно и също време отлично и извънредно време за произвеждане на електрически крушки. Технологията на електрическите крушки тогава е достигнала стадий, в който някои от тях устоят до 2500 часа, което ограничавало броя на крушките, които потребителят би трябвало да купува през живота си.

В устрема си да стабилизира пазара и да си обезпечи надеждни, дълготрайни облаги, на Бъдни вечер през 1924 година ръководителят на „ Осрам “, Вилхелм Майнхард, събира най-големите производители на електрически крушки в света, с цел да образуват тайния картел „ Феб “.

Картелът понижава оперативните разноски и стандартизира продължителността на живота на електрическите крушки, като я смъква на 1000 часа (от 2500 часа) и покачва цените без боязън от конкуренцията. Картелът тества своите крушки и глобява производителите, които вършат такива, които устоят повече от 1000 часа.

С течение на времето обаче той стартира да се разпада, защото няколко членове стартират да се борят за по-голям пазарен дял, като понижават цените и усилват продължителността на живота на крушките в прорез със строгите стандарти на „ Феб “.

 Крушки Unsplash

Въпреки, че групата остава дейна единствено 15 години, съумява да хвърли дебела сянка върху 20-ти век. Най-голямото завещание, което ни оставят, можем да забележим в съвсем всеки артикул на пазара: от крушките и облеклата ни до смарт телефоните и колите ни. Вие за кои се сещате?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР