Имало едно време една книга. Казвала се Пилето“ на Уилям

...
Имало едно време една книга. Казвала се Пилето“ на Уилям
Коментари Харесай

„Пилето“, Младежки театър

Имало едно време една книга. Казвала се „ Пилето “ на Уилям Уортън и по нея Алън Паркър направил филм с младите и очарователни Никълас Кейдж и Матю Модайн, като незабавно спечелил премията на журито на фестивала в Кан. Ако най-артистичният ви другар се опита да ви опише тази книга или кино лентата по нея, резултатът ще е доста сходен на този театър – ентусиазмът ще е повече от опциите, а страстите ще са толкоз заразителни, че ще ви заливат стремително.

„ Пилето “ е режисура на режисьора Васил Дудев на камерната сцена на Младежкия спектакъл. Историята за двама другари от деца, минали през пъкъла на войната, откъдето единият се връща изпаднал в тиха полуда и уверен, че е пиле, се е вместила добре на дребното пространство на сцената. Понеже действието се развива през нескончаем интервал от време и е много динамично, част от спектакъла се разиграва зад бяла завеса като спектакъл на сенките – положително решение, което прави театъра малко домакински и доверчив, само че все по този начин покъртителен.Ал и Пилето са неразделни както единствено децата могат да бъдат. Двамата си имат гълъбарник и могат с часове да учат жителите му. Пилето има вяра, че това ще му помогне да се научи да лети, а когато след години го застигат ужасите на войната – да избяга изцяло от света на хората и да се трансформира в птица. Александър Хаджиангелов и Никола Стоянов в функциите на Пилето и Ал са главната причина за въздействието на този театър. Двамата са толкоз прочувствени и безапелационни, че заразяват и публиката. Всяка дума, страст, смях и сълзи от сцената са безусловно същински.

Струва ми се изцяло ненужно изместването на историческото деяние в наши дни – обидно е да се счита, че публиката не помни войните преди тази в Ирак, още повече по този начин отношението на лекаря и методите в болничното заведение стоят леко несъответстващи. Музиката също е много по-силна от търпимото, само че това са дребни дефекти, които не трансформират общото усещане. Чудесно зрелище, вълнуващо, по детски наивно и очарователно. Мъничък полет на сърцето в театъра.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР