Има всички симптоми, че и тази есен се задава добър

...
Има всички симптоми, че и тази есен се задава добър
Коментари Харесай

Ихтиолог: Добър улов на риба се очаква и тази есен

Има всички признаци, че и тази есен се задава добър улов на риба, сподели за в. "Черно море " доцент доктор Виолин Райков, ихтиолог от секция "Морска биология и екология " към ИО - Българска академия на науките. Той е и началник на "Бляк сий фор фиш " към ФАО (Световната организация по прехраната към ООН), която се занимава най-всеобхватно във връзка с рибните ресурси. По неговите думи на рибната борса към този момент са се появили първите пресни черноморски паламуди.
В момента към момента имало най-вече така наречен циганка, т.е. дребен паламуд от по 200-220 грама, само че за месец нараствал до 600-700 грама и скоро по-късно стигал до кг и нагоре, което към този момент е същинският паламуд. Ихтиологът чака и тази година, най-малко от хищните типове като лефер и паламуд, да има в немалки количества на пазара. 
Сафридът към този момент се появи и той счита, че след средата на септември ще може да се приказва за по-богат улов. Сега забавно било да се наблюдава и излизането на заргана, също доста вкусна риба, която е най-вече за любителски лов на риба от въдичарите.

Що се отнася до пасажните риби, скупчването им зависи от съществуването на хищници, какъвто е леферът, от високите температури на морската вода, концентрацията на хранителния зоопланктон и други Условията на средата са определящи за риболова, изясни доцент Райков.

За трицоната забавното е, че нощем не може да се лови. Най-доброто време за това е сутринта (7-8 часа), когато времето е слънчево. Установена е директна връзка сред слънчевата интензивност и скупчването на пасажите от трицона. Тя е главен тип по хранителната верига в морето, само че размножаването й става на циклични интервали. След мощна година следва по-слаба. Поколенията, които открихме предходната година, бяха с огромна мощ. Трицоната доближава 5 години, само че най-масовата е 2-3- годишната риба. При висока биомаса през размножителния интервал в този момент след, като мина една година, чакаме да има по-голямо потомство. Това обаче още не значи, че ще има повече трицона на пазара, тъй като в това време може да се усили и броят на хищните типове.
Трябва да се наблюдава и положението на хранителната й база, зоопланктонът по какъв начин се развива. Защото, в случай че не е подобаваща като количество и видово многообразие, рибата "гладува "; температурните условия също са значими. Но от позиция на размножителните ресурси най-малко за момента положението е положително и се чака да има положително попълване на запаса от трицона и по- богат улов.

Ихтиологът даде за пример последните две години с доста горещи летни интервали. Високите температури на въздуха и надлежно на водата, които много се задържаха, доведоха до прегряване на горните пластове. И както през предходната по този начин и тази година юли и август бяха месеци съвсем мъртви във връзка с риболова. Според него това е разбираемо, защото мигриращите типове към момента не бяха тръгнали около нашия бряг, локалните пък се изместиха в по-големите дълбочини и се разпръснаха заради високата температура. След този интервал са най- удобните месеци, септември и октомври, през които обичайно от няколко години има мощен улов, изключително на лефер. Друг е въпросът, че това е един от върховите хищници в хранителната верига и при появяването му останалите се разпръсват. Това изключително важи за сафрида. Тази есен се чака картината да се повтори - добър улов на лефер, паламуд и затова бързо понижаване на сафрида.

Що се отнася до обвиняванията, които се тиражират всяко лято, че делфините били отговорни за намаляващите рибни ресурси (особено на трицоната), ихтиологът е безапелационен - природата сама намира салдото си.
Според него ролята на индивида не е единствено да управлява размера на популациите. Разбира се, когато при дадена обстановка един тип див звяр се усили доста, тогава страда жертвата. Делфините оказват хищническа преса. Но когато хищникът доста се развъди, тогава се появява и някоя причина, с която природата го управлява. Такива са инфекциозните заболявания, епидемиите измежду делфините, които са една от главните аргументи за увеличената смъртност, изключително при дребните, чиито трупове постоянно намираме по брега. Така, че е неуместно да хващаме пушките и като в гората да трепем хищниците, тъй като станали доста. Ихтиологът подсети, че морските бозайници попадат под отбраната на разнообразни интернационалните конвенции, има и особено съглашение за отбрана на китоподобните типове и глобите за нарушителите са извънредно строги. Всяка морска страна от общността се следи под лупа от комисията дали съблюдава европейските съглашения, какви ограничения ползва за спазването им. Вярно, не всички страни от региона на Черно море са членки на Европейски Съюз и не са задължени да съблюдават европейските условия. 
Но и в тази тенденция в последно време има прогрес. Например Турция, на която се пада главният дял от риболова в Черно море, към този момент вкара условието за дебелина на влакното за калкана тя да е 0,5 мм, а не повече, което е една от аргументите за смъртността при делфините. Вината за техния мор не е при риболовците, въпреки че най-лесно е първо те да бъдат атакувани. Големият проблем, както нееднократно към този момент е подчертавано, са бракониерите. Изследванията, които се правени в тази тенденция, демонстрират, че единични са случаите делфини да се оплетат в рибарските мрежи. Основно това се случва в изоставените незаконни мрежи, изясни ихтиологът.

Темата за рибните ресурси в Черно море беше една от главните на годишната среща на постоянните експертни групи от всички страни членки на Европейския съюз, в която взе участие доцент Райков. Тя се организира в Обединения теоретичен център към Европейска комисия наскоро. На нея експертните групи правят оценка стратегиите на всяка обособена страна във връзка с събирането на данни за рибните запаси, за риболовните кораби, стопански, биологични индикатори. Тоест, всеобхватно се изследва всичко, което се отнася за риболова. На срещата тази година България беше представлявана от доцент Райков и един специалист по икономическите знаци от ИАРА. Експертните групи имат право да правят оценка всички други отчети, само че не и на страната, която съставляват, с цел да се избегне субективизмът в оценките им. Тези срещи за изключително значими, тъй като действително от работата през миналата година се дефинират и средствата, които са дадени за реализиране на програмата, сподели доцент Райков. Досега 50% от техния размер се даваше от Европейски Съюз, като останалата част се поемаше от държавния бюджет на съответната страна. Сега с новата стратегия по морско дело и риболовство този дял става 80%, което към този момент доста облекчава държавното финансиране. Тук става дума за средства, които са за индустриални вложения в аквакултури, инфраструктурни планове и други Участвам всяка година в това съвещание като самостоятелен специалист и имам взор върху оценките, които се дават на българската стратегия, добави доцент Райков. По неговите думи преди му е било конфузно, тъй като имало доста недостатъци, мъчно ставало изпълняването на някои от модулите, а други въобще не са били започвани. 
Става дума за разбора на икономическите данни за риболова, имало недостатъци и в събирането на биологични данни, в метода на тяхното докладване, т.е., проучванията не са били цялостни. За сметка на това 2016-а, която е последната отчетна година, се оказа доста мощна, съвсем без никакви забележки, и дръзвам да настоявам, че това напълно се дължи на положителното съдействие и съвместна работа сред институтите ИО и ИРР, които от години извършват програмата за събиране на данни в тяхната биологична част. 
В тази тенденция доста оказа помощ и положителното взаимоотношение с ИАРА, където в последно време са привлечени много млади специалисти с биологическо обучение, с хъс към работата, акцентира доцент Райков. Всички дружно направихме много в напъните да подобрим имиджа на България на този висок конгрес, в който вземат участие освен специалисти от 28-те страни членки на Европейски Съюз, само че и представители на разнообразни европейски организации. Оценката, която ни дават, е добра, акцентира ихтиологът и морски биолог с ангажимента, че не трябва да се изхвърляме, тъй като към момента тя не е доста добра, само че пък за предходните години е било от неприятна до междинна. 
В случая най-важното е, че нещата вървят добре и се регистрира сериозен прогрес. Докладите от всяка годишна среща са обществено налични, на тяхна основа се вършат анализите за идващите стъпки. В края на краищата Европейската комисия, когато дава пари, желае отсреща резултати. И в случай че има прогрес, разумно е тези средства да бъдат увеличени, сподели още доцент Райков.

Идеята на Европейски Съюз е всички страни членки да вървят напред и в случай че някоя изостава, да й се оказва помощ. Затова са и тези годишни срещи, на които достигнатото равнище се прави оценка, дискутира се и по този начин се върви напред. Оттам нататък отговорността е на самата държавна администрация, която би трябвало да работи в тясно взаимоотношение с институтите, неправителствените организации, нещата да вървят в заварка, с цел да могат да се случват. А освен да се вайкаме и оправдаваме, че това или това било на практика невероятно. По-лесно е от време на време административно да се неглижира един или различен проблем, даже да се върнат европейски пари, в сравнение с да се положат старания за тяхното решение. Вярно, нямаме потенциала на страни като Германия, Франция, Дания Италия, само че виждам, че има прогрес, което е радостното, добави доцент Райков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР