Има връзка между престоя в социалните мрежи и честотата на

...
Има връзка между престоя в социалните мрежи и честотата на
Коментари Харесай

Висенето в социални медии е свързано с по-често пиене


Има връзка сред престоя в обществените мрежи и честотата на пиянство, твърди изследване
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекомерното въодушевление по обществени медии е обвързвано с по-честа консумация на алкохол измежду младежите във Англия – тези на възраст сред 10 и 15 години , съгласно ново проучване.

Проучването на отдела по епидемиология и публично здраве към UCL, за което оповестява, открива, че младежите на възраст 10-15 години, които по-често употребяват обществени медии, са и по-склонни да пият алкохол. Изследователите също по този начин откриват връзка сред „ по-тежката приложимост ” на обществени медии и по-честото преяждане измежду младите на възраст 16-19 години.

Според създателите, изследването е първото по рода си в Обединеното кралство, което демонстрира, че сходна мощна връзка [между престоя в обществените медии и пиенето] съществува и че тази връзка се следи във времето.

Изследователите са анализирали данни от лондонско изследване на избран брой семейства в интервала 2011-2013 година и следене на същите семейства през 2014-2016 година Респондентите в изследването били разграничени в две възрастови групи – 10-15 година и 16-19 година, които независимо докладвали за потреблението на обществените медии посредством попълване на въпросници.

Използването на обществените медии е измерено на база прекарани часове в чат или взаимоотношение с другари посредством обществени уеб страници. Честотата на пиянство е оценена въз основата на това какъв брой пъти интервюираните са пили пет или повече питиета през последния месец.
още по тематиката
Проучването открива, че 18% от участниците на възраст от 10 до 15 години пият най-малко един път месечно, с по-голям риск от по-често пиянство за всеки идващ час потребление на обществени медии. Тази връзка е налице даже когато се вземат поради редица фактори като пол, брой близки другари, задоволеност от живота, местонахождение в селските или градските региони и приходи на семейството

Установено е, че измежду 10-15-годишните без профил в обществени медии, консуматори, които не са всекидневно в мрежите, и тези, които употребяват обществени медии под един час дневно, са по-малко склонни да пият най-малко един път месечно, спрямо тези с един до над четири часа приложимост на обществени медии.

Разглеждайки сравненията в течение на времето, откривателите откриват, че измежду младежите на възраст 10-15 години 43% са нараснали честотата на пиянство през интервала на изследването, като тези, които са удължили престоя си в обществените медии, също са по-склонни да пият по-често.

Като цяло изследването открива, че 30% от интервюираните на възраст 16-19 години пият най-малко въднъж седмично. Налице е също по този начин по-висок риск от преяждане за младежите от същата възрастова група, които употребяват обществени медии в продължение на четири часа или повече дневно спрямо тези с по-малко часове в мрежата.

„ Експериментирането с пиянство през юношеството е неразделна част от израстването. Въпреки това, връзката сред времето, прекарано онлайн, и пиенето измежду 10-15-годишните в нашето изследване е изключително поразителна, като се има поради, че закупуването на алкохол е нелегално за тази възрастова група, дружно с евентуалните проблеми, свързани с приемането на алкохол от по-ранна възраст ”, разяснява съавторът на проучването проф. Ивон Кели.

Причините, заради които времето, прекарано онлайн, може да се свърже с държанието за пиянство, не са ясни, само че могат да включват съществуването на отрицателен опит в онлайн пространствата, както и излагането на реклама, съгласно проф. Кели.

„ Допълнителните проучвания, които се основават на резултатите от нашето изследване, са от основно значение за разбирането по какъв начин времето, прекарано в обществени медийни платформи, би могло да повлияе на навиците за пиянство на младежите – или непосредствено посредством реклама на алкохол, или косвено посредством „ нормализиране ” на пиенето ”, споделя Кели.

Все отново създателите на проучването означават, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се схванат механизмите зад връзката сред потреблението на обществени медии и потреблението на алкохол и към този момент не могат да заявят изрично, че тази връзка е причинно-следствена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР