Има връзка между мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции.

...
Има връзка между мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции.
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Мръсният въздух увеличава респираторните заболявания

Има връзка сред мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции. Това съобщи пред БНР пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха, изясни той в предаването " Преди всички ". И добави:

" Когато тези замърсители попаднат в дихателната ни система, потискат локалния имунитет и защитните ни сили понижават, вследствие на което попадналите в дихателната система бактерии се развиват по-добре и по-бързо. Имаме както по-добро разпространяване вследствие на замърсяването, по този начин и по-лесно заразяване и по-тежко боледуване, когато въздухът е замърсен ".

В София една станция мери фините прахови частици, които влизат по-дълбоко в дихателната система, уточни доктор Симидчиев. По думите му останалите станции мерят по-едрите частици, които също могат релативно добре да покажат, че има замърсяване.

" Ако не измерваме това, което е значимо за нашето здраве, ние няма по какъв начин да подобряваме нашето здраве. /.../ Ако не знаем какви са равнищата, не може да търсим отговорност за какво те са превишавани. Измерването е основен съставен елемент - първият главен съставен елемент, преди да стартираме да вършим ограничения ", разяснява пулмологът.

Д-р Симидчиев счита, че можем да създадем дребни стъпки за възстановяване на обстановката - всеки един от нас и като общественост. Той акцентира, че има механизми, употребяващи обществена логика на психиката. И даде образец с дефинирането на бус ленти. По думите му те са довели до това, че градският превоз се движи по-бързо от лекия автомобил в запушване, което е предиздвикало огромна част от хората да предпочетат градския превоз. Това е методът за възстановяване на общото ни съществуване, счита докторът.

Според него би трябвало да се отварят велоалеи и бус ленти. Трафикът се затруднява, само че това е методът хората да предпочетат различен превоз, акцентира той.

Д-р Александър Симидчиев означи, че има резултат от подхванатите ограничения в последните 10-15 години: " Вървим леко надолу по скалата на замърсяването ".

Тъкмо успяхме да стигнем до равнищата на СЗО за допустимите равнища на замърсяването и те ги смъкнаха още надолу. " Всеки микрограм замърсяване нагоре усилва смъртността с 1% ".

Пулмологът предложи в затворени пространства хората да употребяват пречистватели за въздуха и да излизат по-малко, когато въздухът е замърсен.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР