Има връзка между депресията и постоянното взиране в смартфона, дори

...
Има връзка между депресията и постоянното взиране в смартфона, дори
Коментари Харесай

Колко опасно е новото смартфон явление „фабинг”


Има връзка сред депресията и непрекъснатото взиране в смарт телефона, даже когато сме с другари
(снимка: CC0 Public Domain)

Все по-често в всекидневието си хората ревизират излъчванията в обществените медии. Това обаче се отразява отрицателно на връзката онлайн, предизвестиха американски учени .

От известно време известност закупи термина „ фабинг ” (phubbing), или „ навикът да бъдете непрекъснато разсейвани от вашия смарт телефон, до момента в който разговаряте със събеседника си ”. Ново проучване свързва сходно държание с редица психически разстройства.

Изследователи от Университета Джорджия, Съединени американски щати, показват доста фактори, които могат да накарат хората да пренебрегват приятелите си, до момента в който се занимават със своите телефони. Учените са разкрили, че има връзка сред депресията, обществената тревога и засиления фабинг.
още по тематиката
Оказва се, че хората с меланхолия са по-склонни да се ровят в телефоните си, когато са в компания. Хората с невротизъм също имат сходен табиет, съгласно разбор на изследването в.

Авторите на проучването откриват също, че според Теорията на личностите черти, хората, които имат линия, наречена доброжелателност, са минимум склонни да се отдават на фабинг в наличието на своите другари. Те са по-склонни да проявят съдействие, вежливост и любезност в своите междуличностни връзки и обществени обстановки.

При тях се следи наклонност да поддържат обществена естетика, като в същото време заобикалят разногласия, които могат да разрушат връзките, означават учените. „ В диалозите лице в лице хората с високо равнище на любезност намират фабинг държанието за жестоко и неучтиво по отношение на събеседниците им ”.

Учените считат, че фабингът е доста рисков табиет в актуалното общество. Дженифър Съмп, професор в катедрата по информационни проучвания в Колежа по изкуствата и науките към Университета Франклин, Съединени американски щати, споделя, че фабингът може да има ужасни последствия, откакто хората се върнат към естествения си живот след пандемията.

„ Хората разчитаха мощно на телефони и други технологии, с цел да останат свързани по време на пандемията ”, споделя Самп. „ За мнозина поддържането на връзка отдалечено посредством текстови и видео известия беше по-удобно, в сравнение с да вършат това персонално. Може би за мнозина ще бъде по-трудно да поддържат персонални контакти и те ще се отдават на фабинг по-често ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР