Има вероятност да бъде съставено правителство, но то ще бъде

...
Има вероятност да бъде съставено правителство, но то ще бъде
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Новите субекти носят дефектите на политическата система

" Има възможност да бъде формирано държавно управление, само че то ще бъде несигурно , защото политическите субекти нямат построени и устойчиви партийни структури, а и имат основни разлики по значими за обществото въпроси ". 

Коментарът пред БНР е на Цветлин Йовчев, някогашен ръководител на ДАНС, вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев, някогашен консултант по сигурността на Бойко Борисов. 

Според него Слави Трифонов не би се сложил в състояние " някой да му диктува като марионетка какво да прави ": 

" Има Такъв Народ е сложена пред извънредно тежък избор . Липсва им партийна инфраструктура, няма фрагменти, които да са изграждали през годините, в този момент за къс интервал от време би трябвало да основат стратегия. Това е тежка задача. В тази обстановка Слави Трифонов би трябвало да заложи на хора с опит . Хората желаят смяна, само че те не видяха подобаващ политически индивид, който да я осъществя и резултатите от изборите демонстрираха това ". 

Йовчев счита, че новите субекти са носители на дефектите на политическата система :  

" В момента подобаващи за политическата система са хора, и съумяват в нея, които не са склонни да образуват и да пазят лично мнение , които са подготвени да пазят всяка спусната тематика, без да имат морални рамки. Това води до цялостното положение на обществото ". 

В предаването " 12+4 " Цветлин Йовчев разяснява тематиката за президентска република

" Има сполучливи образци за президентска република, само че това не е панацея. Ако същата политическа система извърши този преход, недъзите ще си останат . Дори ще стане по-опасно, тъй като тогава ще станем пленник на един човек и на неговите стремежи. Българинът продължава да търси бащицата... За да се промени политическата система, е нужен публичен напън ". 



Прогнозата на Йовчев за внасянето от правосъдния министър на искане за преустановяване на пълномощията на основния прокурор е, че Висшият правосъден съвет няма да гласоподава преустановяване на мандата на Иван Гешев :  

" Повече се действаме върху личността. Но друго е значимо -  системата да е построена по този начин, че който и да е на това място, да няма опция да прави неща отвън закона . В тази система би трябвало да има баланс сред самостоятелност и надзор. Ако тя стане изцяло самостоятелна, то тя ще бъде и безконтролна. Българското общество го интересува да има правораздаване ". 

Интервюто с Цветлин Йовчев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР