Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата

...
Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата
Коментари Харесай

Франция иска да строи два нови реактора в АЕЦ Козлодуй

Има благоприятни условия за съдействие сред България и Франция в областта на атомната енергетика. Това стана ясно на среща сред премиера Николай Денков и държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун.

Посочва се, че френската страна демонстрира интерес към присъединяване в в АЕЦ " Козлодуй " . Освен това през февруари тази година е подписан контракт с френската компания " Фраматом " за доставка на за шести блок на АЕЦ " Козлодуй " в интервала 2025 - 2034 година Обсъжда се план на декларация за планове за съдействие в региона на атомната енергетика сред министерствата на енергетиката на двете страни.

Денков изясни на своята гостенка, че обещанията на служебния кабинет на френската компания EDF да бъде предоставено предпроектно изследване за строителството на АЕЦ " Белене " са били нереалистични.
 Кабинетът се отхвърли от построяването на АЕЦ
Кабинетът се отхвърли от построяването на АЕЦ " Белене "

Спират и процедурата за избор на стратегически вложители за създаване на нуклеарната централа

Този план в никакъв случай не е имал същински късмет да се осъществя , а с началото на войната в Украйна и европейските наказания против Русия го изгуби напълно, посочи той.

Само преди дни за втора атомна централа.

Премиерът и Лоранс Бун регистрираха и интензивното съдействие на България и Франция в региона на защитата. Париж демонстрира интерес към плановете за рационализация на българската войска - френски компании вземат участие с предложения за доставка на софтуерно съоръжение.

На срещата бе декларирано, че Франция поддържа България във връзка с главните ѝ външнополитически цели - присъединението към Шенген и еврозоната, както и към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Премиерът благодари на френския дипломат в България Жоел Мейер за визитата на делегацията от Движението на предприятията във Франция - МЕDEF. Днес и на следващия ден представители на над 100 френски компании и сдружения изследват на място опциите за бизнес в нашата страна.
 От 2025 АЕЦ
От 2025 АЕЦ " Козлодуй " ще получава френско нуклеарно гориво

Подписаха съглашение с френската " Фраматом "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР