Има такъв народ“ пак ще предложи свой кабинет и няма

...
Има такъв народ“ пак ще предложи свой кабинет и няма
Коментари Харесай

„Има такъв народ“ пак ще предложи свой кабинет на малцинството

" ИТН “ отново ще предложи собствен кабинет и няма да договаря с други партии. Това стана ясно на конференцията на партията в Българска телеграфна агенция.

Той разкри идните ходове на спечелилата изборите партия, откакто през вчерашния ден стана ясно, че кандидатурата на Николай Василев за министър председател е оттеглена. 

„ Ако кабинетът не мине, отговорността ще е на „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “, разгласи зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Йорданов и Станев дадоха да се разбере, че Има Такъв Народ ще предложи скоро втори проектокабинет - " когато му пристигна времето ". Но предварителни разисквания с други партии по-вероятно е да няма. Йорданов сподели, че след старта на Народното събрание ще има диалози, само че пък Станев посочи, че те няма да бъдат за постове.

" Който събере поддръжка, ще влезе в служба. Който не - по-логично е да има предварителни избори ", съобщи Йорданов. Има Такъв Народ смята, че в случай че проектокабинетът не бъде подсилен, отговорността ще е на обединенията, които са дали своят вот " срещу ".  

„ Ние ще предложим напълно скоро, когато му пристигна времето, още веднъж кабинет, в случай че не бъде подсилен, по-вероятно е да отидем на избори ”, заяви Тошко Йорданов. И акцентира: „ Не преговаряме с никого, ще предложим държавно управление на малцинството ”.

„ Смятаме, че Министерският съвет са реализатори, контролът е от Народното събрание, на който хората делегират права ”, продължи Тошко Йорданов, съгласно който не е наложително водач на партия да стане министър председател.

„ Всички помним по какъв начин Бойко Борисов юркаше парламентарната група на ГЕРБ и ги караше да правят каквото му хрумне. При нас Слави Трифонов си носи отговорността. За нас Министерски съвет би трябвало да се избере в Народното събрание и това ще се случи. Трябва да върнем естествената процедура нещата да се вземат решение в Народното събрание, а не еднолично ”, изясни Тошко Йорданов.

" Трябва да се постави завършек на водачеството, на месията, на индивида, който ще избави и оправи България.   Никъде не е записано в закон, че водачът на партията спечелила изборите би трябвало да оглави кабинета ", добави го Филип Станев, отговаряйки на въпрос защо Слави Трифонов не е препоръчан за министър председател.

„ Слави Трифонов е на работа сега и това е повода да не е тук. Кабинетът ще ви го представим напълно скоро, когато му пристигна времето. В сряда, когато е първото съвещание на Народното събрание, ще беседваме с останалите партии. Ние още веднъж ще представим наш кабинет, който в случай че бъде подсилен, ще влезе в служба. Ако не бъде подсилен, най-вероятно отиваме на нови избори. Тук към този момент отговорността е у сътрудниците от " Демократична България "  и " Изправи се! Мутри вън! ", обяви Тошко Йорданов. 

" Нямаше по какъв начин да прокараме концепциите си от референдума без да създадем партия. Тази партия е направена от неволята. Ако можеше да прокараме концепциите си без партия, нямаше да има Има Такъв Народ ", добави зам.-председателят на партията. 

" Наша политическа отговорност е да представим кабинет и ще го създадем. Но няма да влизаме в сделки за постове и кресла.   В това може да бъдете сигурни. Няма по какъв начин да вършим подмолни сделки ", категоричен бе Филип Станев.  

" Много съм изумен от реакциите на " Демократична България ". За тях очевидно сме по-големи врагове от Бойко Борисов. Напоследък не споделят нищо за него, мълчат. С Мая Манолова сме се чули, само че единственото, което сме се разбрали, е да проведем среща в сряда в Народното събрание. Никога не е ставало въпрос за сделки. Кабинетът на Николай Василев не беше показан по Facebook. Националните малките екрани също излъчваха. Само Българска национална телевизия не пуснаха картина, тъй като очевидно не сме Бойко Борисов.   Ако беше Бойко Борисов, щяха да го пуснат какво дърдори ", отговори на журналистически въпроси Тошко Йорданов.  

" Джипката падна в дерето. Няма я към този момент и на нейно място идва народна власт ", коментира Филип Станев. 

" В момента не преговаряме с никого. С другите две нови партии, с които би трябвало да гледаме в една посока, също не събираме 121 гласа. Ние взехме решение да обявим държавно управление на малцинството и поехме своята отговорност. В предишния парламент всички ни караха да създадем кабинет и ни обещаваха безусловна поддръжка. Сега направихме това и започнаха рецензии. За мен не е обикновено другите партии да утвърждават министрите ни и да предявяват искания. Те могат да утвърждават програмата ни, а министрите извършват тази стратегия. Министрите са единствено реализатори. Със служебните министри имахме съществени разминавания по финансовата политика. Аз също присъствах на диалозите. Асен Василев разгласи, че е твърдо за прекъсване на " мръсните пари " и за растеж на недостига в бюджета. За първото спор няма, само че за второто не сме съгласни. Предложихме на Асен Василев вицепремиерски пост или този на екологичен министър, по негово предпочитание. Той отхвърли и другите двама служебни министри споделиха, че си потеглят с него. Това е тяхно право. Няколко дни преди изборите се появи изявление на Слави Трфонов в " Льо Монд ". Нека водачът на " Демократична България " го прочете още един път деликатно и там ще види какво е мнението ни за сегашния главен прокурор. Смяната на Иван Гешев е дълъг развой. Който ви каже, че влиза в Народното събрание и сменя Гешев, ще ви излъже. В момента това няма по какъв начин да стане. В момента обаче може да се освободи прокуратурата от желязната хватка на Гешев ", изясни Йорданов в отговор на няколко журналистически въпроси. 

" Искам да попитам Демократична България кой им е по-голям зложелател - Слави Трифонов и Има Такъв Народ или ГЕРБ и Движение за права и свободи? Защо говореха, че показаното държавно управление е на Движение за права и свободи? Затова написах, че умният човек би трябвало повече да мисли. Ако не получим поддръжка от Демократична България и ИСМВ за нашия кабинет, след това ще им дадем цялостната независимост да се договарят с Карадайъ и Борисов. Ще беседваме в сряда с сътрудниците на Демократична България и ИСМВ. Ще е ясно дали ще поддържат кабинета ни. За нас е значима тяхната поддръжка. Ние не желаеме по никакъв метод да вършим кабинет с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако Демократична България и ИСМВ не ни поддържат, след това ще имат опция да се договарят с тези партии, в случай че мандатът отиде при тях. Отношенията ни с Демократична България не са развалени. Ние не сме съдружни сътрудници. Те също  не желаят коалиция. Няма по какъв начин да обсъждаме нашите министри. Аз мисля, че с тях гледаме в една посока. Ясно е, че имаме разлики, само че нямаме задоволително гласове нито те, нито ние да постановяваме независимо решенията си. При тях имаше непремерени изявления. Отново ще кажа, че няма по какъв начин да обсъждаме нашите кандидатури, тъй като не сме в коалиция с Демократична България. Те или би трябвало да ни поддържат или след това да обяснят за какво отиваме на нови избори и даваме нов късмет на ГЕРБ. Имам чувството, че в служебното държавно управление има хора на Движение за права и свободи. Това е мое мнение. Ако кабинетът ни мине, ще създадем проверка на всички дейности на предходното държавно управление ", разгласи Тошко Йорданов. 

" Ако нашият кабинет не мине, ще има връчване на още два мандата. Единият ще е за ГЕРБ и ние изрично няма да подкрепим техен кабинет. Ние ясно сме декларирали, че с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да беседваме. Нека да забележим какво ще случи и тогава ще разясняваме, тъй като в този момент влизаме в догадки. По никакъв метод не сме трансформирали концепцията си за идващия министър председател. Той би трябвало да бъде добър управленец, да може да менажира администрацията и несъмнено да бъде експерт. Ние ще бъдем другарски настроени към медиите. В предходния парламент ние върнахме публицистите в зала и им позволихме да контактуват с депутатите. Предишните ръководещи ги бяха завряли като стадо в една зала. Ние с Тошко не сме се помислили за най-големите политици, както го направи един пожарникар, не че е неприятно да си пожарникар ", каза Филип Станев. 

" Ние нямаме съдружни сътрудници и няма по какъв начин да вършим съвещания за състава на кабинета. Ще водим диалози с Демократична България и ИСМВ за поддръжка на политика. Това ще се случи в Народното събрание. Кабинетът ще го обявим където решим и както решим. Какво да ви кажа в този момент - ще го обявим в 6 часа на въртележката. Естествено, че ще има министерство на околната среда и водите. Просто в предходния кабинет се колебаехме кой тъкмо да е министър ", обясниха още сценаристите на " Шоуто на Слави ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР