Има такъв народ и Изправи се! Мутри, вън! са твърдо

...
Има такъв народ и Изправи се! Мутри, вън! са твърдо
Коментари Харесай

ИТН и "Изправи се! Мутри, вън!" обявиха курс към премахване на спецправосъдието

" ИТН " и " Изправи се! Мутри, вън! " са твърдо решени да закрият профилираното правораздаване - съдилища и прокуратура, а по-късно да бъде разхлабен Висшия правосъден съвет и да бъде определен напълно нов състав. Това стана ясно присъединяване на Тошко Йорданов и Ива Митева от Има Такъв Народ, и на Мая Манолова и Николай Хаджигенов по Би Ти Ви. Митева, която за малко бе началник на Народното събрание в предходния му мандат, изясни, че едни от първите законодателни промени ще са свързани тъкмо с промяната в правосъдната система. Тук двете обединения намират поддръжка и от третата протестна партия - Демократична България, която внесе в Народното събрание свои оферти за закриването на спецпрокуратурата и съдилищата, само че макар че с тях бяха разбунени духовете, не се стигна до смяна, поради разпускането на Народно събрание.

" Време е за нов Висш правосъден съвет. Тази форма, която е призната през 2015 година, е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квота, би трябвало да се разделят. Прокуратурата би трябвало да се отдели от правосъдната власт. Спецсъдът и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, само че това би трябвало да стане доста деликатно ", аргументира се Ива Митева.

Тошко Йорданов я добави, че съгласно него профилираното правораздаване сега се употребява за " бухалка " против неуместните на властта.

Представителите на Има Такъв Народ и ИМВ дадоха ясно да се разбере, че в случай че новият парламент се задържи по-дълго от предходния, ще тръгнат към процедура за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. 

" Доскоро имахме хора, които по подготовка би трябвало да са нарушители, които си имаха страна. Тук корупцията беше издигната на държавно равнище, това беше метод на действие на страната. Министерства и организации са работили, с цел да има корупция, а не с цел да няма За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба ", съобщи от своя страна Тошко Йорданов, който е и зам.шеф на Има Такъв Народ. Според него, в случай че корупцията в държавния уред се ограничи, то българите ще са по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отхвърли да разяснява с кои други политически сили би се коалирала партията в идващото Народно заседание. Той добави, че подобен диалог може да има, откакто резултатите от изборите са ясно. Повтори, че Има Такъв Народ няма да работи с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, без значение от събитията.

" Има решения по отношение на всеки един резултат на изборите. Ние не знаем към момента кой вид. Има подобен, при който въпросните три партии на митинга, отвън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вид, в който да нямат и подобен, в който да имат доста повече. За всеки един от тези разновидности имаме подготвен отговор, само че няма да го кажа в този момент ", добави той. Не изключи и разновидността още веднъж Има Такъв Народ да върнат мандата.

" Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга спогодба, и кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има доста парламентарни хватки, с цел да се приключи съвещание, няма по какъв начин да се продължи да се работи без болшинство. По-достойното държание е да кажеш: „ Да, ние не можем, само че не желаеме да ни извивате ръцете ", даде образец Митева.

 

 

             

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР