Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС)

...
Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС)
Коментари Харесай

Политици, магистрати и журналисти се подслушват незаконно

Има случаи на нелегално използване на специфични разследващи средства (СРС) против неуместни политици, магистрати и публицисти. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков. Той не даде повече детайлности, само че съобщи, че прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата Държавна сигурност, желаят да се отстрани контролът върху секрети способи за следене, написа в. Сега.
На въпрос има ли нелегално подслушване за напън, заплашване и шантаж, Рашков отговори: " Ежегодно бюрото изготвя отчет, който представяме в Народното събрание. Там има доста забавни констатации. "
Миналата година бюрото е открило 5 случая на нелегално използване на СРС-та, излиза наяве от годишния му доклад. Сред тях е следователят Бойко Атанасов, който разгласи, че в прокуратурата има " шпицкоманда ", изпълняваща политически поръчки. Молбите за сходни инспекции са общо 81. Сред поискалите инспекция са петима депутати от предходния парламент, 13 магистрати и 9 юристи.
През 2015 година бюрото е открило 10 случая на нелегално подслушвани и следене. Година по-рано случаите са 4. Държавата към този момент бе наказана за нелегално подслушване и Министерство на вътрешните работи трябваше да заплати 4000 лева на някогашния митничар Методи Митовски. Проверка на бюрото откри, че той е подслушван след позволение на съд, само че за закононарушения, за които законът не планува използването на СРС-та.
Повод за изявлението на Рашков стана отнемането на достъпа до класифицирана информация на заместника му Георги Гатев. Това стана по предложение на прокуратурата, която изиска ДАНС да вземе крайната мярка, защото Гатев имал срещи с обвинени и подсъдими, на които давал препоръки по какъв начин да напишат молби за инспекция от бюрото. Тази инспекция е единственият законов метод жител да разбере дали е подслушван и наблюдаван без съображение. Според Рашков през последните три години бюрото е направило към 300 инспекции. Същевременно поради засиления надзор внезапно е понижен броят на прилаганите СРС-та.
Рашков счита, че няма нищо укоримо член на бюрото да покаже на жител по какъв начин да си напише молбата за инспекция. " Ето, в този момент ще кажа на държавна организация " Държавна сигурност " и спецзвеното на прокуратурата, че аз съм съдействал на моите сътрудници да вкарат в своите молби до бюрото тези данни, които разрешават след това гладко осъществяване на инспекцията, тъй че имат съображение да ми лишават позволява до класифицирана информация и на мен ", съобщи Рашков. Той разкритикува прокуратурата, че известието й за позволява на Гатев нямало нищо общо нито с правото, нито с действителността. Гатев апелира отнемането пред Държавната комисия по сигурността на информацията, само че решение към момента няма.
Рашков напомни, че кандидатурата на Гатев за зам.-шеф на бюрото била издигната от Движение за права и свободи, и съзря връзка сред неговото премахване и слуховете, че прокуратурата възнамерява дейности против партията. Той съобщи и че няма да се изненада, в случай че се готви арест на водач на Движение за права и свободи. Такива клюки витаят от няколко дни за Ахмед Доган.
" Възраждат се някои хрумвания за обновяване на следствия против избрани политически лица и така нататък, а господин Гатев е обвързван и с тях. Затова споделям, че най-вероятно организацията за държавна сигурност неслучайно взе участие дружно с прокуратурата... За мен е симптоматично това, че се протяга ръка на представител на Движение за права и свободи в бюрото ", съобщи Рашков. " Аз не бих се изненадал от безусловно нищо. Дори някой да готви нещо, за каквото намеквате, каквото писаха някои вестници, че щяло да се образува някакво произвеждане против водач от Движение за права и свободи, което щяло да провокира надлежно неодобрение, меко казано ", добави той.
" Защо ме забъркват във всички проблеми на страната, от 5 година не съм в действителната политика. Кой ги измисля тези работи? За какво да ме арестуват? За какво да ме проверяват? ", съобщи Доган пред " Епицентър ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР