Има риск за газовите доставки за България и ние не

...
Има риск за газовите доставки за България и ние не
Коментари Харесай

Има риск за газовите доставки за България. Но какво ще се случи не е под наш контрол

" Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, само че какво ще се случи не е под наш надзор ". Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов. Той прикани към доста деликатно ръководство на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме. Към момента България няма проблем с доставките от " Газпром ".

По думите му при отрицателно стичане на събитията секторът " Отопление " може да бъде обезщетен с електрическа енергия до някаква степен. " Системата разполага с ресурса да издържи. За наслада, пиковите седмици и месеци на електрическа енергия могат да бъдат покрити от настоящите мощности в системата. Все отново това е рисков сюжет, до който се надявам да не стигаме, само че въпреки всичко е вероятен " - разяснява Николов.

" Удобен миг за рухване на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а стартира да прави инспекции и да се трансформира в общественополезен орган ", съобщи още енергийният министър.

Той цитира данни, съгласно които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал приблизително с към 30%, а в България с 5,5%.

" Когато цените в България се покачват с 5,5% за крайните консуматори и това наподобява близо с границата на нетърпимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна рецесия или рецесия на покупателната дарба. Тоест, сега казусът в България не е толкоз с наличните мощности или със зависимостта от един съответен запас - за наша наслада. Проблемът е, жестоко казано, от това, че сме небогати. А това, че сме небогати, е функционалност от доста неща " - разяснява Николов.

По мотив скъпия ток за небитовите клиенти и фактът, че някои общини стопират уличното си осветяване, с цел да пестят, Николов разяснява, че страната се е намесила доколкото може краткосрочно. " В по-дългосрочен би трябвало да се мисли по какъв начин да се ръководят по-добре общините и сдруженията и да се създадат механизми за по-дългосрочни контракти с доставчиците на ток ", посочи енергийният министър.

Според него страната е положила старания обезщетенията за бизнеса да са в точния момент, тъй че да не се подвигат крайните цени за потребителите.

Припомняме, че преди дни министър председателят Кирил Петков предизвести за възможен риск за газовите доставки в случаи, че напрежението сред НАТО и Русия излезе отвън надзор. Министър-председателят въпреки всичко изрази вяра, че сходен сюжет е малко евентуален и няма да се стигне до рецесия.

" Надявам се, че спор няма да има. Ако излезе отвън надзор и има ограничения, може да има риск за газовите доставки. Вече говорихме с енергийния министър какви са ви опциите. Хубаво е че сме производител на електрическа енергия. Но мисля, че няма да се стигне до това. Днес е повече реторика в сравнение с действителна заплаха ", съобщи той.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР