Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен

...
Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен
Коментари Харесай

Здравните власти: Има риск от разпространение на морбили в България!

Има риск от разпространяване на морбили в България поради повърхностен обсег с имунизацията, сподели пред публицисти в Министерството на здравеопазването основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му ваксиналното покритие в страната ни с първа доза против морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от мечтаните 95%.

Припомняме ви, че на 5 декември тази година Румъния разгласи национална зараза от морбили, като в този момент там има към 2500 случая на болни от морбили, а едно дете е умряло.

" Покритието против морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма метод да не възникне зараза ", обясни обстановката в северната ни съседка доктор Кунчев.

В Европейски Съюз са открити 1453 случая на морбили, като с изключение на в Румъния, няколкостотин заболели има и в Австрия, Франция и Германия, добави доктор Кунчев.

" Има от кое място да пристигна морбили и в България, изключително поради идните пътувания в почивните дни ", добави той.

Морбили е най-заразното от всички болести и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на 100, показа специалистът.

" Последиците от морбили са съществени и болестта буквано изтрива имунната памет ", добави той.

По думите му даже година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към какъвто и да било вирус и са доста податливи към заразяване.

Той напомни, че в България преди години е имало зараза от морбили – инфектираните са били 22 хиляди, а 22-ма са умряли.

Доктор Кунчев разгласи още, че данните за разпространяване на грип демонстрират, че заболеваемостта ще се покачва.

" Следващите две седмици се чака срив, който се случва всяка година, защото по време на празнични дни хората не вървят на доктор. Наясно сме с този феномен, знаем, че би трябвало да изтече една работна седмица, което значи, че в първата десетдневка на януари ще има правилни данни, сподели още той. И в този момент се открива по-често вируса на коронавирус, в сравнение с грип, само че напън върху здравната система няма, лекуване е обезпечено за всички нуждаещи се ", увери той.

Според него след коронавирус пандемията има " отрезвяване " и връщане към здравия разсъдък, което стартира да се отразява даже на осъществяването на имунизационния календар, сподели още той и уточни, че стартира възобновяване на доверието към имунизациите.

" Дали сме опция на хората да се имунизират против грип даже и през януари, защото задачата ни е да подготвим организма против предстоящите епидемиологични варианти ", уточни още доцент Кунчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР