Има риск от неустойки от над 1 млрд. евро, ако

...
Има риск от неустойки от над 1 млрд. евро, ако
Коментари Харесай

Велев: Три пъти по скъп от Турция и Сърбия газ, заради неумението на управляващите да преговарят

Има риск от неустойки от над 1 милиарда евро, в случай че не уредим връзките си с „ Газпром “, предизвестява бизнесът
„ Има риск от неустойки от над 1 милиарда евро, в случай че не уредим взаимоотношенията си с „ Газпромекспорт “, преди обновяване на доставките. Трябва да има съвместен отвод от искания “. Това предизвести пред Нова нюз Васил Велев, ръководител на АИКБ.

„ Тръбата на Балкански поток влиза в България и тогава отива в Турция. В Турция и Сърбия газът е 100 лв. за мегаватчас. У нас е 300 лв., същият газ. Това се дължи на неумението на ръководещите и „ Булгаргаз “ да договарят и да реализират положителни конкурентни цени за потребителите “, уточни Велев.

По думите му оптимизмът е почнал да се завръща, щом се е схванало, че няма да се изключват благоприятни условия за доставки на газ.

„ Много заблуди се изприказваха - да вземем за пример, че в случай че се възстановят доставките от „ Газпром “, ще би трябвало да плащаме в рубли. Това не е истина, ще плащаме в долари, а те ще си превалутират. Цената на „ Газпромекспорт “ се състои от 30% на равнището на азерския газ и 70% на алтернативата, с която желаеме да я сменяем “, твърди той.

Според Велев газохранилището в Чирен може да бъде запълнено изцяло, а с предоговорени количества да се препродаде на по-висока цена.

„ Губим няколкостотин милиона всеки месец. Разликата в цената на спот пазара и по дълготрайния контракт за тези 30% ще е над 400 лв. за мегаватчас. Общо към 240 млн. надплащане за един зимен месец, по тази причина, че не доставяме от „ Газпром “, акцентира Велев. И добави, че настоящите цени на газа не могат да бъдат пренесени в цените на продуктите, по тази причина евентуално някои предприятия ще спрат производства.

„ Това, че няма Народно събрание не прави невероятно компенсирането. Чрез преразпределение на бюджета може да се намерят средства. Трябва да се направи такова и поради „ Топлофикациите “. 180 млн. лв. ще изгуби софийската „ Топлофикация “ за юли, август и септември. През зимата ще банкрутират, в случай че няма обезщетения. Алтернативата е да се вдигне тройно цената за потребителите “, изясни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР