Има риск да бъдат нанесени колосални поражения върху екологията на

...
Има риск да бъдат нанесени колосални поражения върху екологията на
Коментари Харесай

Валентин Николов: При строежа на тунел през Кресненското дефиле може да излезе радиоактивен материал

Има риск да бъдат нанесени колосални провали върху екологията на страната с непредвидими последствия

"Има научнообосновани догатки, че при построяването на възможен тунел от 13,5 км през Кресненското дефиле за Автомагистрала „ Струма” изпод ще излезе радиоактивен материал. "

Това съобщи изпълнителният шеф на Камарата на строителите Валентин Николов в студиото на.

„ От Камарата на строителите вложихме големи старания и средства, събрахме сума, малко по-малка от половин милион в границите на няколко години, организирахме експертизи и интернационалните конференции и смятахме, че въпросът е бил решен. Изведнъж в този момент новото държавно управление задраска безусловно всичко, върна се и стартира да приказва още веднъж за остарелия тунел. Тук парадоксът е, че от екологични съображения тези хора желаят да отидем на вид, при който има риск да бъдат нанесени колосални провали върху екологията на страната с непредвидими последици”, разяснява той.

„ Разполагам с отчет на тесни експерти в сферата редки метали и уран, които настояват, че има научнообосновани догатки, че изпод ще излезе радиоактивен материал от един възможен тунел от 13,5 км, за какъвто още веднъж се говори”, съобщи Николов.

По думите му колкото по-дълбоко надолу се копае, вероятността да излезе подобен материал е по-голяма.

„ От един подобен 13-километров тунел ще излезе 6 млн. куб. метра земна и скална маса. Това е 2 пъти размера на Хеопсовата пирамида, с всички последствия за Струма, за Кресненското дефиле, връзките ни с Гърция и така нататък Това е потресаващо и не би трябвало да се случва”, безапелационен беше изпълнителният шеф на Камарата на строителите.

Той разяснява и проблема с парите за пътища и пътното поддържане. „ Убеден съм, че ще има пътно поддържане и след 30 септември, тъй като страната не може да остане без такова. Тези компании към този момент над година работят без пари. Убеден съм, че ще се активизират и няма да оставят страната без пътно поддържане и снегопочистване”, уточни Николов.

Според Валентин Николов измененията по отношение на пътния отрасъл, направени в последния работен ден на Народното събрание, са били „ нужни, само че извънредно недостатъчни”.

Припомняме, че депутатите съумяха да одобряват цената в договорите за публични поръчки да може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специфична методика, утвърдена от Министерския съвет. До проблема се стигна, откакто при започване на седмицата стана ясно, че всички нови публични поръчки са прекъснати и пътната поддръжка остава в ръцете на старите компании. Те обаче имат ограничаване в периода до октомври.

„ Промените бяха в 59-ата минута. Те бяха нужни, само че извънредно незадоволителни и са единствено една стъпка, следват още доста, които би трябвало да се създадат в тази посока. Основният въпрос, който стои пред нашия бранш и пътните компании и чиновниците в тях, са парите, които те не са си получили за година, година и половина назад”, сподели Николов.

По думите му неналичието на разплащане или незадоволително разплащане в строителния бранш не се отнася единствено до пътните компании. „ Много пари не са изплатени и във връзка с ВиК, високото строителство и така нататък Създаде си обстановка, в която картината е доста тежка за строителния бранш като цяло”, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР