„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

...
„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина
Коментари Харесай

Кунчев призна: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина


„ Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за ковид “, съобщи в предаването „ 120 минути “ основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Той още веднъж посочи, че „ зелените коридори “ могат да работят пълноценно, когато имаме задоволително ваксини.

„ Открихме тези коридори, тъй като се оказа, че хора, на които им се поставя ваксина по етапите, не се явяват, а такива, които доста желаят – не могат да се имунизират “, разяснява Кунчев. По думите му коридорите дават вид при, да вземем за пример, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се имунизират четирима отвън групите.

„ Ако хората са възприели, че който желае да се ваксинира, ще може – не е по този начин. Докато не се възстановяват доставките на ваксини, няма по какъв начин да стане “, безапелационен е Кунчев.

По думите му в три немски провинции са оповестили, че възприемат българския модел на имунизиране и отварят „ зелени коридори “ за една от имунизациите.

На въпрос дали ще има втори дози за към този момент имунизираните, Кунчев е безапелационен, че ще има.

Здравният контрольор разяснява също неналичието на ваксини. Според Кунчев „ би трябвало да се караме “ на производителите.

„ Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 милиарда евро, с цел да работи бързо и качествено – дано бъде по този начин добър да си извърши частта “, сподели Кунчев.

Той разяснява още, че е пандемията е посочила на Европа, че би трябвало да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни дрехи, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев разяснява, че обстановката в страната ще бъде овладяна заради две аргументи. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се имунизират и тези, които оздравяват, толкоз по-трудно ще се случва заразяването.

„ България ще работим за документ без значение, че на някой му се коства дискриминационно “, сподели Кунчев. По думите му това ще улесни към този момент имунизираните е преболедувалите. Всички останали ще би трябвало да съблюдават ограниченията за минаване през граница – стартиране на проби на ковид, да вземем за пример.

„ Такъв механизъм може да влезе в деяние единствено когато напреднем с имунизациите. Ако някой желае да се имунизира, само че няма достъп, тогава няма да е заслужено “, безапелационен е Кунчев.

„ Като доктор, в случай че би трябвало да отговоря – рисково е да разпускаме ограниченията. Ако би трябвало да отговоря като човек, който вижда цялостната картина – още имаме финален късмет да си позволим едно разхлабване “, сподели Ангел Кунчев. Той разяснява, че досегашната процедура е посочила, че отворените хотели и заведения за хранене не са повишили случаите. „ Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим “, безапелационен е Кунчев.

На въпрос за какво на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са анулирани, здравният контрольор разяснява, че на връх Шипка са се очаквали сред 3000 и 5000 души. В такава обстановка, даже навън, рискът е огромен.

За идните парламентарни избори, Ангел Кунчев разяснява, че в случай че се съблюдават ограниченията, посочени в медицинския протокол, рискът от болест е най-малък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР