Има реални изгледи човекът да се освободи от оковите“ на

...
Има реални изгледи човекът да се освободи от оковите“ на
Коментари Харесай

Смарт очилата обещават голяма промяна

Има действителни изгледи индивидът да се освободи от „ оковите “ на екраните

Смарт-очилата и елементарните очила са на път да станат неразличими едни от други на външен тип (снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че сме на път към идната огромна софтуерна смяна в света на цифровите устройства: умните очила. За разлика от доста други джаджи, които не съумяха да станат любимец измежду потребителите, смарт-очилата имат всички шансове да се трансфорат във всеобщи любимци.

На своята конференция за разработчици предходната седмица Meta (доскоро Facebook) показа умопомрачителен нов комплект очила с добавена действителност (AR), наименуван Orion. Друга компания, Snap, показа новите си очила преди броени дни. През юни Гугъл пусна собствен чифт умни очила. Говори се, че и Apple също работи върху личен модел.

„ Има нещо “ на хоризонта

Тази конкуренция не е самоцелна. Сега софтуерните експерти признават, че „ има нещо “ на хоризонта. След години на дръзки обещания спецификациите на смарт очилата с AR наподобяват като нещо, което мнозина в действителност биха поискали да имат и да употребяват всекидневно.

На първо място, най-новите разработки най-накрая наподобяват на естествени очила. Разбира се, противоречиво е кой какво си показва под „ естествени очила “, само че прототипните модели към този момент наподобяват по-естествено, по-компактни са, наподобяват класическите диоптрични очила.

Сетне, холографските функционалности наподобяват хубаво. Контролите с жестове също действат доста добре.

Но най-хубавото е, че интелигентните очила ни разрешават безпроблемно да взаимодействаме с AI, до момента в който вървим по улицата. Това поставя завършек на задължението ни да прибягваме до екран, с цел да използваме AI.

Свободни от „ оковите “ на екрана

Днес, в случай че желаеме да зададем въпрос на ChatGPT или Gemini или различен пример на AI, би трябвало да използваме телефона си, или таблета си, или преносимия компютър си, с цел да го създадем. Разбира се, можем да използваме гласови команди, само че въпреки всичко се нуждаем от някакво устройството с екран, с някаква клавиатура (дори виртуална). Неизбежно сме обвързани с устройство с екран, с което би трябвало да се „ комплектоваме “. Това е изключително правилно, в случай че имаме въпрос по отношение на нещо, което виждаме пред себе си – ще ни би трябвало камерата на смарт телефона, с цел да го снимаме и „ покажем “ на AI логаритъма.

Но със смарт-очилата не е по този начин. Не са нужни екран и клавиши. Човекът най-накрая се освобождава от „ оковите “ на екрана.

Очарователен е методът, по който човек може, да вземем за пример, да гледа към хоризонта, където има транспортен съд, и да попита смарт-очилата за този транспортен съд, който се носи в далечината, и да накара AI освен да разпознава плавателния съд, само че и да даде къса информация за него.

Човек може да огледа едно ястие с храна и да попита AI какво е ястието вътре и по какъв начин се подготвя, в това число и с какви съставки. Може да застане на едно кръстовище и да попита смарт-очилата си накъде да продължи оттова насетне, с цел да стигне до избрана забележителност в града.

Да научим повече за света с AI

Разбира се, със смарт-очила ще имаме опцията да играем в пространството – да вземем за пример да упражняваме виртуален голф в хола си. Но все пак с огромна доза сигурност можем да предположим, че „ гвоздеят на програмата “ при тези нови устройства няма да е заниманието с игри, а способността да използваме AI, с цел да научаваме повече за света в близост, да си взаимодействаме с обкръжаващата среда и да извличаме повече от всеки момент и всяко място. Всичко това без наложителното привързване към екрана!

Неустоима е опцията да получаваме подобаваща, контекстуална информация безусловно пред очите си, до момента в който си гледаме в близост, без да се стопираме и да се взираме в дребното екранче на телефона, без да сядаме пред преносимия компютър. Затова и цифровите асистенти, които ни оказват помощ да вършим разнообразни неща, в този момент имат нов прочит. Вече не е нужно да следваме комплицирани указания или да вкарваме някакви данни, с цел да получим инструкции.

Мултимодалният AI, който може да схваща тирада, видео, изображения, текст и жестове, комбиниран с очила, които му разрешават да „ вижда “ това, което виждаме ние, а и да чува това, което чуваме, ще промени метода, по който взаимодействаме със света значително. Така, както направи смарт телефонът доскоро повече от десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР