Има реален риск войната срещу Украйна да ескалира като общоевропейска

...
Има реален риск войната срещу Украйна да ескалира като общоевропейска
Коментари Харесай

Шарлатани разпалват страстите на войната в България, смята Радев

Има действителен риск войната против Украйна да ескалира като общоевропейска и даже като международна. Това сподели президентът Румен Радев в послание към нацията във връзка деня на труда 1 май.

„ Нашите домове, децата ни, нашата татковина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са подготвени да създадат тази рискова стъпка. Да заложат бъдещето на България в полза на свои користни цели “, сподели Радев.

По думите на Радев „ войната е бизнесът на демагозите, непознатият живот, този на елементарните хора е стоката, с която те се разплащат между тях “. Президентът сподели, че не би трябвало да се позволява „ въвличането на родината във войната “.

В предходни изявления той обвързва решението за даване на българска военна помощ с непосредствено замесване на страната в спора, Освен това и сега България е един от най-големите експортьори на оръжие за Украйна, само че това става през трети страни и не се признава публично от министъра на стопанската система и водач на социалистите Корнелия Нинова.

Според президента Румен Радев „ България ще остане съпричастна с всички, които търсят избавление от този жесток братоубийствен спор “. Радев употребява това определение за войната по-малко от две седмици след срещата му с външния министър на Украйна и сподели, че "малко хора ще могат да си преобърнат езика, с цел да нарекат украинския и съветския народ приятелски ".

Радев сподели, че би трябвало да се позволява „ пристрастеностите от войната да се пренесат и у нас. Да не поносим политически шарлатани да ги разпалват за своя приложимост “. В словото си президентът не се обръща към съответни политически партии.

сподели, че изказванията, че даването на военна помощ значи включване на България във войната са погрешни и непосредствено атакува президента като дефинира позицията му като позорна.

Решението за даване на военна помощ за Украйна ще бъде гласувано от Народното събрание идната сряда. Три партии от ръководещата коалиция обявиха, че ще поддържат даването на военна помощ за Украйна. Против е единствено Българска социалистическа партия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР