Има промени в Наредбата за достъпа до получаване на сензорите

...
Има промени в Наредбата за достъпа до получаване на сензорите
Коментари Харесай

Елисавета Котова: Бюрокрацията в НЗОК затруднява достъпа до инсулинови помпи и сензори

Има промени в Наредбата за достъпа до приемане на датчиците за премерване на кръвната захар и на инсулинови помпи, които затрудняват лекуването на пациентите. Това сподели ръководителят на Националната асоциация на децата и младежите с диабет и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация Елисавета Котова пред NOVA NEWS.

„ Ако се стигне до по-дълго закъснение, може да се наложи родителите сами да закупуват подобен датчик и помпа, с цел да продължат лечението, а цената е висока. Те към този момент се отпускат по Здравната каса, признателни сме, че се случи, само че бюрокрацията затруднява процеса “, сподели още тя.

Елисавета Котова моли да се спре изкупуването от аптеките на медикаментите за диабет, които се употребяват напоследък за намаляване. Изчерпването на медикамента не по предопределение лишава пациентите, които имат потребност от него, приключи тя.

Климатологът и диабетно болен Симеон Матев съобщи, че бюрокрацията и неизвестността основават съществени компликации на пациентите. По думите му от време на време се постанова самичък да заплаща медикаментите си в избрани случаи, поради наредбите.

„ В аптечната мрежа продължава дефицитът на лекарства поради доставките и бюрокрацията в системата. Проблемите са освен с инсулина. Миналата седмица пациенти стачкуваха, тъй като не могат да намерят животоспасяващи медикаменти ”, сподели Матев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР