Има признаци, че руснаците се опитват да заобиколят санкциите, наложени

...
Има признаци, че руснаците се опитват да заобиколят санкциите, наложени
Коментари Харесай

Лагард: Криптовалутите се използват за заобикаляне на санкциите срещу Русия

Има признаци, че руснаците се пробват да заобиколят глобите, наложени поради войната в Украйна, като обръщат съветските рубли в криптовалути и стейбълкоини. За това предизвести гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, представена от Bloomberg.

" Като погледнете размерите рубли, превърнати в стейбълкоини, криптовалути - сега те са на най-високото ниво от може би 2021 година ", сподели Лагард по време на цифрово събитие във вторник.

Криптоактивите " сигурно се употребяват, до момента в който приказваме, като метод да се заобиколят глобите, наложени от доста страни по света против Русия ", разяснява гуверньорът.

Мерките, оповестени от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), целят да лимитират опцията Русия да реализира бизнес покупко-продажби в долари или други национални валути. Санкциите включат и ограничавания срещу банките и съветския хайлайф.

Това докара до спекулации, че криптовалутите - които се популяризират като опция на обичайните финансови системи - може да се употребяват като инструмент от богатите съветски жители, с цел да се заобиколят глобите.

От предходната седмица няма доказателство, че Русия или президентът Владимир Путин употребяват криптовалутите с тази цел, счита съоснователят на компанията за разбор на блокчейн Chainalysis Джонатан Левин.

Той, както и редица специалисти от сферата, обявиха пред щатската Комисия по банки към Сената, че криптопазарът е прекомерно дребен, с цел да се реализира посредством него огромно заобикаляне на глобите.

И въпреки всичко членът на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ Фабио Панета поддържа мнението на Лагард и уточни, че цифровите токени може да са " огромна малка врата " в сърцето на финансовата система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР