Има предварително споразумение за т.нар „зелени сертификати“, които ще се

...
Има предварително споразумение за т.нар „зелени сертификати“, които ще се
Коментари Харесай

Европейските институции постигнаха съгласие по зелените сертификати


Има авансово съглашение за т.нар „ зелени документи “, които ще се употребяват за пътешестване в страните от Европейски Съюз. Въпросното цифрово уверение за ще улесни свободното придвижване в Европа по време на пандемията. Документът ще бъде наличен в дигитален или книжен формат и ще подсигурява, че притежателят му е бил имунизиран, има негативен тест или е прекарал вируса.

Зеленото уверение ще бъде годно за една година. Около противоречивия миг за PCR тестванията, европейските законодатели се споразумяха, че те ще бъдат на „ допустими цени и налични за всички “, заяви БНР.

Европейската комисия се ангажира да активизира минимум 100 милиона евро по линия на Инструмента за незабавна поддръжка за закупуването им.

Страните-членки не следва да постановат спомагателни ограничавания за пътешестване като карантина, самоизолация или проучване, в случай че рестриктивните мерки не са нужни и пропорционални за запазване на публичното здраве в отговор на пандемията.

Останалите страни членки и Комисията следва да бъдат известени за тези ограничения най-късно 48 часа авансово. Страните-членки би трябвало да одобряват удостоверенията за имунизация, издадени в други страни членки на лица, на които е сложена ваксина,разрешена за приложимост в Европейски Съюз от Европейската организация по медикаментите.

На тяхна отговорност остава да решат дали да одобряват удостоверения за имунизация, издадени в други страни членки в сходство с националните процедури за незабавно разрешаване или за ваксини, признати от Световната здравна организация за незабавна приложимост.

Решението би трябвало да получи утвърждение в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент на 26 май и на пленарното съвещание при започване на юни, както и в Съвета на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР