Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в страната.

...
Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в страната.
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Преките чуждестранни инвестиции у нас са рекордни

Има позитивни сигнали за възстановяване на икономическата обстановка в страната. Преките задгранични вложения в България са с рекордно повишаване тази година по отношение на последните 10-12 години. Това реинвестиране значи, че фирмите, които са тук влагат облагата си у нас, тъй като очевидно чакат позитивно развиване, обвързвано с Шенген, еврозоната и постоянното ръководство. Това съобщи пред Нова телевизия депутатът от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " и член на Комисията по бюджета Мартин Димитров, разяснявайки данните на „ Евростат ”, които демонстрират, че по растеж на приходите се нареждаме незабавно след Хърватия.
Прочетете още
По думите му през последните 12 години сме се отдалечили от Румъния, тъй като страната ни е догонвала приблизително с 1 % годишно европейския стандарт. „ При Букурещ този индикатор е два пъти по-висок ”, уточни той.

Димитров удостовери, че статистиката на „ Евростат ” от 2022 година, която демонстрира, че България и Унгария по индикатор на самостоятелно ползване са най-бедните страни в Европейски Съюз.

„ Това е правилно. Но в случай че последните две години – 2022 и 2023 година, тази наклонност се резервира, то за първи път ще имам два пъти по-голямо догонване на средноевропейските приходи. това движение би трябвало да се задържи няколко години, с цел да се трансформира в трайна наклонност. Ако успеем да го задържим до края на 2024 година – още тогава може да не сме последни в класацията. В краен случай това може да стане 2025 година ”, предвижда той.

На въпрос действително през идната година ще бъдем ли по-богати или не той уточни: „ България като действителен напредък на приходите е на второ място и тази наклонност ще се резервира. Базата несъмнено е ниска, само че с цел да стане по-бърза – трябват вложения. Това ни отличава от Румъния ”, изясни той.

Депутатът разяснява и Бюджет 2024. „ Тези, които чертаеха апокалиптична картина – много наивно го направиха. Още в края на годината, след десетина дни, дефицитът ще е под 3 %. А следващата година също чакам сходна наклонност. Тоест ние от в този момент свиваме недостига. Хора, страшно няма! Това демонстрира, че ситуацията е овладяно. Най-големият риск това да бъде още веднъж сложено под подозрение е, пристигна длъжностен кабинет на Радев, който доста бързо - за един-два месеца докарва нещата заради неприятна събираемост, под риск ", акцентира Димитров. 

Според него това, което Народно събрание е направило с съветския газ е " извънреден триумф ". " Обясняваха ни 30 години, че нямаме избор. Имаме избор. Вече имаме други възможности. Същото вършим и с петрола сега. Същата логичност, по същия метод. Затова и дерогацията отпада март. Това съответно терзание, че " Лукойл " си е оставила малка врата с нискооктановото гориво - желая да видя цялостния разбор на Агенция " Митници ", съобщи той. 

И добави: " Нали помните, че имаше хора, които идваха при вас и по всички малките екрани - и споделиха, че за три дни трябва да отпадне дерогацията. Точно това ги питах: " Какво ще стане с цените? ".

Те на този въпрос в никакъв случай не ми дадоха отговор. Обобщаващото мнение на целия експертен капацитет, който събрахме в България, е, че към март месец би трябвало всичко да е наред. Има време за различни количества, нещата да се създадат по най-правилния метод. Въпросът е отпадането на дерогацията единствено по себе си, да не вдигне цените. Ние за това приказваме. Не може да кажем международната цена на горивата, каква да бъде. Т.е. това ни се стори рационалният вид и той беше експертно подсилен. И смятаме, че с отпадане на дерогацията към март месец, това е рационален вид, който дава периоди. И в случай че някой не ни саботира преднамерено в България - нещо, към което имаме инструменти да вземем отношение, в случай че се постанова, няма да има проблеми ". 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР