Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и

...
Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и
Коментари Харесай

Обмислят мерки за запазване на цените на основни продукти от малката потребителска кошница

Има позитивни аспекти на стопанската система, само че всеки нов спор и геополитическа неустойчивост би могъл да докара до в допълнение изстудяване на стопанската система.

Това съобщи пред БНР министърът на стопанската система Богдан Богданов и акцентира, че през 2023 година се регистрира растеж на българската стопанска система:

" Европейската банка за възобновяване и развиване и МВФ коригираха прогнозата си в позитивен аспект за спомагателен растеж на българската стопанска система. Вече виждаме растеж до близо 2%. Друг позитивен факт е, че резервираме доверието на вложителите. За първите 6 месеца от годината отчитаме равнища от 2 милиарда евро, което се приближава до миналогодишните равнища ".

Той посочи още:

" Очакваме ограниченията, които се постановат за понижаване на инфлацията и в Европа, и в България, да дадат резултат. Видяхме го към този момент в огромните стопански системи - Австрия и Германия даже влязоха в криза. Отчетохме тези данни и по растежа на експорт тази година, той понижава със 7,6%, съпоставено с миналата година. Което значи, че българските компании, за главните си обичайни пазари като европейските, сега, а и в кратковременен проект могат да чакат застоялост, по-малко ползване. Заради това българският бизнес би трябвало да огледа и към други пазари ".   

Министър Богданов посочи, че политиката на държавното управление би трябвало да се гледа през фокуса на огромните цели - присъединение на страната към Шенген и еврозоната.

" България е безусловно подготвена да бъде пълновръстен член на Шенген, както и да бъдем част от еврозоната от януари 2025 година... Няма по какъв начин да останем в периферията, в случай че желаеме България да е просперираща страна ".

По думите на икономическия министър българският пазар не е изолиран, а се въздейства от борсовите цени на горивата:

" Дерогацията на съветски нефт е с избран краен период от Европейска комисия. Трябва да създадем по този начин, че рафинерията да работи с неруски нефт, само че да продължи да работи с оптимален потенциал. Държавата ни прецизно ще следи прекосяването на " Лукойл " към неруски нефт. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона индустриални размери, които " Лукойл Нефтохим " би трябвало да поддържа, тъй че да не стигнем до миг, когато рафинерията ще понижи доста производството си и да освободи служащи ".

Богданов беше безапелационен, че в случай че не се извършват съответните задължения от " Лукойл Нефтохим ", страната може да се намеси, с цел да бъде непокътнат този стратегически за страната актив:

" Особеният търговски шеф ще бъде предлаган от министъра на стопанската система на Министерския съвет. Имаме подготвеност да реагираме, в случай че се наложи ".

Министърът на стопанската система изясни, че " Лукойл Нефтохим " не е внасял вноската си във фонда за енергийна сигурност, тъй като по закон е трябвало да бъде получена нотификация от Европейска комисия, само че това не е било направено от служебното държавно управление и едвам в този момент кабинетът " Денков " е изискал такава нотификация.

" Положителното беше, че откакто получихме дерогация, " Лукойл " беше заставен да заплаща налози в България. Платиха един път и 270 млн. лв. чакаме още за тази година.... Така е изработен законът, че вносителите, производителите и търговците би трябвало да имат българско юридическо лице, през което да извършват своята активност. Което значи, че без значение по какъв начин ще се развие обстановката с дерогацията, налозите би трябвало да бъдат плащани в България. Ние имаме три условия към оператора в България - да си заплаща налозите в България, рафинерията да продължи да работи на оптималните си потенциали и да изпълняваме закона, както ни е предоставено от Европейска комисия ", разяснява Богданов.

" За главната потребителска кошница, дребната, към която са насочени най-уязвимите сънародници, имаме фокусирани ограничения. Ако се наложи, ще предприемем и законодателни ограничения, с цел да може тези 15 продукта, които влизат в дребната потребителска кошница, да бъдат на допустимо най-хубави цени и то за най-уязвимите консуматори. В добър разговор сме с бизнеса ", съобщи министърът на стопанската система и посочи, че част от ограниченията е оптимален брой от продуктите да бъде локално произвеждане. Тези ограничения ще бъдат приложени преди зимния интервал, акцентира той.

Нямаме и не сме имали ограничаване за изнасяне на оръжие непосредствено за Украйна, съобщи министър Богданов и добави:

" Ако имаме дълготрайни планове и благоприятни условия, от които нашите държавни и частни предприятия биха могли да се възползват, нямаме ограничавания и те ще бъдат обсъждани от ведомствената комисия. ВМЗ е в добра кондиция и като индустриален потенциал, и като пазари. Целта е да модернизираме произвеждане и да запазим пазарите, несъмнено. Да се фокусираме върху избрани артикули, които ще бъдат настоящи през идващите 10-15 години. Определено равнище муниции, които са с натовски стандарт. От МО положихме много старания да дадем опция на български предприятия посредством стратегиите, които има сега на равнище Европа за рационализация на производството и разширение на индустриалния потенциал, изключително ориентирани към 155-милиметрови снаряди, които ще бъдат в главно търсене сега ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР