„Има основания за намаляване на карантината, тъй като новите варианти

...
„Има основания за намаляване на карантината, тъй като новите варианти
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Необходима е ясна визия за развитие на здравния сектор, а не честа смяна на министри

„ Има учредения за понижаване на карантината, защото новите разновидности на Омикрон демонстрираха, че човек е най-заразен за интервал от 2 до 4 дни. Хубаво е изолацията да се управлява с тестване ". Това съобщи пред bTV пулмологът доктор Александър Симидчиев, депутат от „ Демократична България “ и зам.-председател на парламентарната Комисия по опазването на здравето.

Той разясни, че е значимо да се прави разлика сред карантина и изолираност. По думите му, за изолираност се приказва, откакто човек има признаци, а карантина се постанова, когато човек е контактен.

Той даде образец със Съединени американски щати, където има малко време на изолираност - 5 дни, само че по-късно наложително се носи маска, в случай че пациентът няма признаци и се усеща добре.

„ В Щатите се гони баланс сред здравето и стопанската система - нещо, което слага под сериозен въпрос дали в действителност здравето ще е водещо “, сподели още той.

Д-р Симидчиев дефинира пандемията като една неустойчивост..

„ Има две области, където инфектираните са 500 на 100 000. Не би трябвало да имаме едно решение за цялата страна, би трябвало да се работи локално, тъй като процесите са доста динамични “, безапелационен бе пулмологът.

Той разяснява и работата на здравното министерство за миналите 7 месеца. Според него са почнали значими промени в здравния бранш и електронизацията е един от основните. „ Въпросът е кой е по-виновен за електронизацията – дали това е Министерството на електронното ръководство или Министерството на здравеопазването “, сподели той..

„ Искам да видя повече водачество в Министерство на здравеопазването. Има доста проблеми за решение, които изискват надпартиен консенсус “, уточни доктор Симидчиев.

По думите му, темповете на повишаване на заболеваемостта са по-високи, в сравнение с темповете на повишаване на разноските и по тази причина е нужна ясна визия, а не постоянно сменяне на министри.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР