Има определени схващания, които се основават на личния опит, образованието,

...
Има определени схващания, които се основават на личния опит, образованието,
Коментари Харесай

10 разпространени научни мита

Има избрани схващания, които се основават на персоналния опит, образованието, медиите и мненията на хората към нас. Много от тези хрумвания, свързани с науката, одобряваме за обстоятелства, макар че те от дълго време са били опровергани. Ето някои от най-разпространените научни легенди, с които всички сме се срещали.

  1. Великата китайска стена може да се види от Космоса

Великата китайска стена е доста дълга, само че не може да се види от Космоса. Дори първият китайски космонавт Ян Ливей удостовери, че това създание не може да се види с просто око.

  1. Полярната звезда е най-ярката звезда

Полярната звезда не е най-ярката звезда на нощното небе, както мнозина имат вяра. По бляскавост тя е някъде на 50-то място. Полярната звезда е елементарно забележима, защото оста на Земята е съвсем насочена към нея. Тя постоянно сочи север. Най-ярката забележима звезда след Слънцето е Сириус в съзвездието на Голямото куче. Величината на Сириус е -1.47 (колкото по-ниска е цената, толкоз по-ярка е звездата).

  1. Трябва да бягате на зиг-заг, с цел да избегнете офанзивата на крокодила

Един от най-старите препоръки за оцеляване звучи по този начин: в случай че желаете да избягате от крокодил, би трябвало да се движите на зиг-заг, защото той не може да се обръща бързо. Всъщност, крокодилите съвсем в никакъв случай не ловуват на сушата и избират да нападат от водата. Максималната скорост на сушата при тях доближава към 16 километра в час, което прави допустимо изпреварването на крокодила и до момента в който се движите по права линия.

  1. Стреляйки в резервоара за гориво, можете да взривите колата

Този резултат може да се следи единствено във филмите и видеоигрите. Всъщност, патронът или ще заседне в резервоара, или ще премине през него. Ако обаче патроните се изстрелят от задоволително огромно разстояние, топлината от триенето с въздуха може да докара до детонация. Въпреки това, не е толкоз елементарно да се взриви кола, както е показано в някои холивудски филми.

  1. Червеният цвят ядосва биковете

Испанските тореадори почнали да употребяват парче яркочервена забрадка или плащ доста от дълго време. Оттогава се е популяризирал мита, че биковете се нервират от аления цвят. Всъщност, биковете не се интересуват от цвета на заплаща. Те нападат обекта, който се движи най-вече.

  1. Мълнията в никакъв случай не удря едно място два пъти

Мълнията, като предписание, попада на едно и също място два пъти. Това събитие е доста постоянно. Така да вземем за пример известната небостъргач Емпайр Стейт Билдинг го удрят мълнии към 100 пъти годишно. Мълнията най-много обича високите здания и дърветата, само че в огромни полета най-често удря най-високия обект няколко пъти, преди да се реалокира в друга извисяваща се цел.

  1. Стъклото е твърдо

Стъклото е аморфно твърдо вещество, което се държи като течност с доста висок вискозитет. Това значи, че то може да тече доста постепенно и това изяснява и за какво прозорците с витражи са по-дебели в ниските си елементи.

  1. Няма гравитация в Космоса

Всъщност има толкоз доста гравитаця в Космоса, че тя е повода звездите да се въртят към центъра на Галактиката, Земята към Слънцето и спътниците към Земята. Причината, заради която астронавтите наподобяват безтегловни в Космоса е, че те се въртят към Земята. На орбита с надморска височина от към 400 км, гравитацията се понижава единствено с 10%.

  1. Има тъмна страна на Луната

Слънцето във всеки миг осветява всяка част от Луната. Има обаче страна на Луната, която в никакъв случай не се вижда от Земята. Това се дължи на улавянето на приливите, което води до обстоятелството, че Луната се завърта към оста си за същия интервал, през който тя обикаля към Земята. Винаги виждаме единствено една страна на Луната, само че другата страна не е тъмна. Когато забележим полумесец, Слънцето в по-голямата си част осветява страната, която не виждаме.

  1. Нервните кафези не се възвръщат

През 1998 година шведски учени откриха, че мозъчните кафези могат да бъдат възобновени. Центровете за учене и памет в мозъка могат да основат нови кафези. Освен това американски учени откриха развой, който разрешава основаването на копия на ембрионални стволови кафези, които могат да бъдат трансформирани в мозъчни кафези.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР