Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки

...
Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки
Коментари Харесай

Карлово остава без родилно заради липса на лекари

Има заплаха АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат към 350 деца годишно, Здравната каса стопира финансирането.
Оборудването е толкоз остаряло, че е почтено за музейни експонати, гинекологичният стол е на 40 години, описват пред bTV медици.

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното поделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват най-малко двама, а поради неналичието Здравната каса стопира парите.

Д-р Петров е самичък. Друг искащ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позицията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лв.. В чужбина изискванията са в пъти по-добри.

Единственият анестезиолог е на мнение, че освен заплащането, само че и грижата за постройката, средата и оборудването отблъскват младите.

Стопанин на болничното заведение е общината. Според градската администрация парите на болничното заведение са спрени нелегално, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват нужната численост анестезиолози.

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят стопански ползи на частни клиники в Пловдив. Община Карлово апелира заповедта на Здравната каса и чака решението на Административния съд. Това решение, ще дефинира дали в Карлово ще се раждат деца или не.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР