Има огромен риск за мостовете на Пловдив, ако проектът за

...
Има огромен риск за мостовете на Пловдив, ако проектът за
Коментари Харесай

Ще падат мостове, ако дълбаем в Марица

Има голям риск за мостовете на Пловдив, в случай че планът за социализация на река Марица се осъществя в настоящия му тип. За това сигнализира строителният инженер Димитър Куманов, който е и член на съдружие „ Балканка “. Предвиденото по план кюне в коритото на реката, което ще се простира на 50 метра и ще е с дълбочина 2 м, ще подкопае основите на речните стълбове на съществуващите мостове, настояват специалисти. Те са безапелационни, че брегоукрепителни действия по реката би трябвало да има, само че намесата в коритото на Марица може да е пагубна за оборудванията в нея. Според " Балканка " този проблем не е проучван от експерти мостоваци, преди да се пристъпи към създаването на плана. „ Ние познаваме реките доста по-добре от тези, които взимат решения за тях, само че те не желаят да ни чуят. Изправени сме пред заплахата кметът на Пловдив да вземе 41 милиона лв. от страната и тези пари да бъдат изгубени единствено за 1 ден при висока вълна на Марица “, твърди Куманов.

Гласът на „ Балканка “ е чут в Министерството на околната среда и водите, откъдето преди дни получават писмо с подписа на министър Нено Димов. В него се предлага на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция - Пловдив да се съобразят със сигнал на „ Балканка “, в който се изрича безпокойство по отношение на опцията за осъществяване на висока вълна, както и за отрицателното въздействие, което могат да окажат плануваните за създаване уреди по плана - детски площадки, пейки, фитнес и други

Природозащитниците удържаха първата си победа още преди две седмици, когато Министерство на околната среда и водите анулира решението по Оценка на въздействието върху околната среда на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив доцент Стефан Шилев, дало зелена светлина на плана за социализация на река Марица.

Те апелираха в края на предходната година отчета за Оценка на въздействието върху околната среда за подсилване и социализация на коритото на реката, признат от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив през ноември 2018-а. Според тях той съдържа груби процедурни нарушавания. В мнението си по случая Българско дружество за защита на птиците предизвестява за очевидни пропуски и несъгласия в процедурата и създадените отчети.

Според специалистите зоната е характерна, със отбрана по Натура 2000, и е значим биокоридор - местообитание на редица редки и предпазени типове птици. Затова планът би трябвало да мине през доста по-широк публичен спор.

Според Димитър Плачийски, координатор за Пловдив на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), в сегашния тип на капиталовото предложение има детайли, които са несъвместими с обезпечаването на проводимостта на реката и запазването на естествените детайли. „ Марица ще бъде превърната в композиция сред канал и „ голф игрище “ с алейна мрежа “, твърди Плачийски. По думите му, оценените въздействия и действия включват директно заличаване на естествени местообитания и местообитания на целеви скотски видове; промяна и модифициране на речното легло; изсичане, премахване, разчистване на дървета и шубраци, ров на земни почви с екскаватор, насипване на инертни материали, осушаване обособени сектори и други За да се избегне това, би трябвало да се търсят други възможности, включващи по-слаба трансформация на речното корито за опазване на екосистемните функционалности и услуги на реката (пречистване на водите, място за спорт и отдих, местообитание на растителни и скотски типове, отбрана от наводнения и др.) и минимизиране на резултата върху типовете, които са предмет на запазване в предпазените зони, споделя екологът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР