Има няколко основни причини, поради които инвестицията на българския капиталов

...
Има няколко основни причини, поради които инвестицията на българския капиталов
Коментари Харесай

Петър Кемалов, БФБ: Българският капиталов пазар има потенциал за растеж

Има няколко съществени аргументи, заради които инвестицията на българския финансов пазар си заслужава. Една от най-важните е опцията за висока рентабилност, написа.

Основният показател на Българската фондова борса SOFIX бележи растеж от към 25% от началото на годината, като в това отношение той е в Топ 5 на най-силно повишващите се борсови знаци в Европа.

Това съобщи Петър Кемалов, шеф „ Корпоративно развиване “ в Българска фондова борса, който взе присъединяване във форума Darik Business Radar: Бизнесът през идващото десетилетие.

Той напомни, че при започване на септември тази година водещият български борсов показател доближи 15-годишен най-много и то в една доста турбулентна среда с голям брой рецесии и война в Европа.

" SOFIX се състои от 15-те най-ликвидни компании на борсата, като книжата на 11 от тях се покачват от началото на годината. На българския пазар има и много дивидентни компании. Става въпрос за към 60 сдружения, които постоянно разпределят годишен дял към своите акционери.

В SOFIX от 15 компании имаме 8, които са разпределили дял през настоящата година. При тях междинната дивидентнадоходност е към 7%, спрямо 4.5% за предходната година ", сподели още Кемалов.

Като фактор за позитивното развиване на финансовия пазар той уточни и удобното данъчно облагане в България. Капиталовите облаги у нас не се таксуват, а данъкът върху дивидентите е единствено 5%.

Според шефа „ Корпоративно развиване “ в Българска фондова борса, финансовият пазар у нас има капацитет и за спомагателен напредък.

Съотношението цена/печалба (P/E) на акциите в SOFIX е към 7. За съпоставяне, на един сравним пазар на нашето развиване, като този в Хърватия, това съответствие е към 16, а американският S&P 500 е с P/E към 24.

" Въпреки покачването през последните години, SOFIX към момента е далечот своите исторически максимуми, за разлика от множеството показатели по света и в Европа ", сподели още Петър Кемалов.

" Пазарът beam, предопределен за млади и разрастващи се компании, започва през 2021 г.и за по-малко от три години на него към този момент има 15 сполучливи първоначални обществени предлагания, в границите на които фирмите съумяха да наберат над 50 млн. лева капитал ", разяснява Кемалов.

Той подсети, че в България над 97% от фирмите са дребни и междинни, като в това отношение пазарът beam е доста подобаващ за тях.

Той дава опция за листване при облекчени условия и набиране на капитал до 8 млн. евро на всеки 12 месеца, без да се минава дългата процедура по утвърждение на проспекта в Комисията за финансов контрол.

" Миналия месец стартирахме и новия показател на beam пазара, който включва 10 компании.

За нас това е разумна стъпка за развиването на този пазар, като, от една страна, това ще е един измерител на пулса на пазара, който беше предстоящ от капиталовата общественост, а на второ място се надяваме да мотивираме фирмите в този сегмент да мислят освен за първичното набиране на капитал на борсата, само че и за последващия миг, в който би трябвало да обезпечат задоволително ликвидност за своите акции, тъй че да покрият условията за влизане в показателя ", изясни Кемалов.

Той напомни и че се разнообразява палитрата от принадлежности, търгувани на beam пазара. На фона на повишаващите се лихвени проценти, той към този момент притегля освен елементарни акции, само че и нови излъчвания на облигации и на привилегировани акции.

" Последните години демонстрират, че последното тримесечие нормално е доста интензивно от позиция на привличането на нови компании.

Ние непрекъснато сме в контакти с евентуални емитенти и мисля, че има положителни вероятности да забележим още нови компании до края на настоящата година ", сподели още Петър Кемалов.

С оглед на макроикономическата среда в България, фундаментът е добър и в случай че прогнозата за идното влизане в еврозоната от началото на 2025 година се осъществен, това ще даде подтик и на българския финансов пазар, считат от Българскафондова борса.

Според Петър Кемалов, българските обществени компании демонстрират положителни финансови резултати за шестмесечието на тази година и имат относително ниска задлъжнялост, което е добър отзив в интервал на повишаващи се лихви.

" Оптимист съм за пазара и се надявам и идната година да бъде толкоз сполучлива за него ", добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР