Има няколко фактора, които влияят върху състоянието на една нация

...
Има няколко фактора, които влияят върху състоянието на една нация
Коментари Харесай

Проф. Стоян Денчев: Трябва да водим политика, която да издига националното самочувствие на българската нация

Има няколко фактора, които въздействат върху положението на една нация - политиката, стопанската система и духовността. Наистина е доста значимо, когато милеем за България, когато се кълнем в България, да започваме да приказваме за всичко българско, да възхваляваме достиженията на нашия народ. Да подлагаме на критика негативите, както се поставя. На първо място би трябвало да акцентираме ролята на нашите предшественици, на духовните създатели на България, съумели да основат нещо, с което всеки българин се гордее. Това съобщи пред БНР проф. Стоян Денчев - ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УНИБИТ), бивш консултант на министър председатели, дипломат, народен представител от Движение за права и свободи, вицепрезидент на " Мултигруп ".

Като цитира стихове на Вазов, той уточни, че " див писък от ненавист ", за какъвто написа Вазов, " този писък го има сега ". Денчев произнесе и фрагмент от стихотворението " Аз съм българче " по отношение на нашумяла обява в " Свободна Европа ".

" Образованието би трябвало да бъде ориентирано в отбрана на българщината и националната еднаквост. Трябва да се гордеем, че сме българи, а не да се срамим от най-високото знаме, че някой влиза във водата и вади кръста, тъй като това са национални обичаи, които са устояли на всички стихии, които са минали през България ", разяснява Стоян Денчев в предаването " Политически НЕкоректно ".

Денчев регистрира " противоборството на двата вида мислене в света – от едната страна консервативно-националното, без да прескачаме в грубия шовинизъм, а от другата страна е отвореният демократичен свят, който се пробват някои да наложат ".

" Трябва да водим политика, която да издига националното самочувствие на българската нация, на българските деца, обвързвано със опазване на нашата еднаквост, че сме българи. Не сме просто жители на света – ние сме жители на света, само че сме българи. "

Във връзка с " ролята на посолството или на посолствата " Стоян Денчев означи, че както " предходното огромно посолство (съветското – бел. ред.) се отнасяше към България, настоящето посолство (американското – бел. ред.) съвсем по нищо не се отличава, само че е въпросът за нас, за българите – по какъв начин ние възприемаме тези неща и по какъв начин се отнасяме към тях ".

Запитан за какво редица анализатори показват опасения от повторното идване на Доналд Тръмп на власт, ректорът на УНИБИТ допусна, че " може би ще спрат услугите от външни сили, които досега получават, с цел да поддържат една или друга политика ".

По тематиката с държавното управление и какъв брой може да се задържи на власт, Денчев означи, че " думи, изречени години, месеци едни против други, изведнъж бяха забравени и в актуалната сглобка се прегръщат в името на властта ".

Относно ролята на Движение за права и свободи за стабилността на ръководството Стоян Денчев уточни: " Освен обстоятелството, че има инерция, обвързвана с началото присъединяване на Движение за права и свободи във връзка с поддръжката за конституционните промени, ДПС е може би най-дисциплинираната партия. Стабилността на тази партия е като лакмус за останалите сили да употребяват нейната опция за управляемост, да се поучат и да употребяват този опит. "

Отдавна в българско държавно управление не е имало човек с мюсюлманско изповедание, а това прави усещане на запад, означи Денчев. По думите му, това би могло да е причина за появяването на " някакви напрежения ".

" Пеевски беше дамгосан с така наречен закон " Магнитски ", само че той съумя да се издигне над тези обвинявания основно благодарение на партията. Доган остави Пеевски да се изявява, като демонстрира своите качества, каквито несъмнено има. Той е потребен за партията, която го е издигнала. "

Според Денчев се получава по този начин, че " да се сложим на тези, които сега са мощни в света, водят съответна политика в отбрана на техните национални ползи, а ние не се съобразяваме с нашите ".

По проблема с Шенген той изрази мнение, че " австрийците стрелят с въздушна пушка по нашето национално достолепие ", а ние отчитаме това като доста позитивен факт.

Преди години Бойко Борисов беше политик, който даваше обещания, " че може да тропне по масата и да пази българския народен интерес ". И в опозицията има такива политици, само че " тези диалози, тези лозунги са единствено официални, защото не се стига до действителни дейности ", сподели в умозаключение Стоян Денчев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР