Има някои храни, които поради тяхната калорична стойност или начин

...
Има някои храни, които поради тяхната калорична стойност или начин
Коментари Харесай

Списък с най-угояващите храни

Има някои храни, които заради тяхната калорична стойност или метод на готвене, би трябвало да се употребяват умерено както във връзка с количеството, по този начин и във връзка с честотата.
Ето лист с храни, които се смятат за „ най-угояващи “.
Разбира се, това е директно обвързвано с количеството, което ядете, и честотата на банкет.

1. Картофен чипс
Проучване от 2015 година сочи, че картофените чипсове са измежду най-пристрастяващите храни. Когато се употребяват по пристрастяващ метод и в остатък, те могат да доведат до наддаване на тегло.

2. Захарни безалкохолни питиета
Консумирането на чаша или две безалкохолни питиета всеки ден може да ви накара освен да натрупате тегло, само че и да увеличите равнищата на кръвната си глюкоза. Изследвания от Current Developments of Nutrition допускат, че има връзка сред потреблението им и нараснал риск от диабет.

3. Преработени меса (колбаси)
Свръхобработените типове месо като салами са доста нездравословни и в действителност могат да причинят наддаване на тегло, когато ги консумирате в остатък. Те обезпечават доста количество наситени мазнини, калории, натрий и оцветители.

4. Готови за консумация храни с трансмазнини
Стотици артикули, които виждаме в супермаркета, съдържат трансмазнини - субстанции, които могат да повлияят на нашето здраве, като покачват неприятния холестерол и понижават положителния холестерол. Това може да способства за увеличение на риска от сърдечни болести и е обвързвано с нараснал риск от развиване на диабет, съгласно данни на Американската сърдечна асоциация.

5. Картофи
Те се смятат за една от най-угояващата храна. Испанската фондация за хранене обаче показва, че те обезпечават 88 Kcal/100 g количество сила, което не би било прекалено, в случай че се употребяват умерено.
Разбира се, в случай че ги изпържите, калоричността им се усилва. Поради тази причина предлагаме да ги варите или печете.
6. Сладкиши и десерти
Бисквитките, сладкишите, хлебните произведения и други нормално съдържат доста количество захар и мазнини. Именно заради тази причина те са на върха на хранителната пирамида. Специалистите предлагат също спорадична и умерена консумация от тях.

7. Рафинирани зърнени храни
Оризът е друга от най-консумираните храни за угояване в света - той способства с 381 Kcal/100 g. Диетолозите поучават да се яде кафяв ориз, защото се усвоява по-бавно, което води до по-дълъг интервал на чувство за задоволеност.

8. Пържени храни
Всички ястия, които се пържат в лой, покачват калоричността си. Редовната им консумация води до нараснал риск от наднормено тегло.

9. Готови плодови сокове
Дори тези, на които написа „ 100% натурални” нормално съдържат добавени захари и консерванти. Вместо това консумирайте прясно изцедени сокове.

10. Масло
То би трябвало да се употребява умерено заради високото му наличие на наситени мастни киселини (44,97 g на всеки 83 g общи липиди, присъстващи в 100 g). Почти всички лекари и диетолози упорстват за ограничение на потреблението на тази мазна храна.

Най-малко угояващи храни

• Бяла риба - ципура, меджид, мерлуза, тресчица, те са доста положителни поради наличието си на омега-3 и фосфор.
• Постно месо като пуешко или пилешко (винаги след премахване на мазнината). Засищат и съдържат доста протеини.
• Миди и ракообразни - миди, скариди, стриди, калмари, раци. Те имат малко мазнини като рибите и са богати на йод и цинк, съдържат висококачествени протеини и доста малко въглехидрати.
• Зеленчуци като спанак, броколи, моркови, домати, лук, количеството мазнини е съвсем нулево в тях.
• Бобови растения - леща, нахут, соя, фасул и обезпечават ни цинк, фосфор, желязо, магнезий и доста витамини. Те също съдържат и протеин.
• Плодове - всички, за които се сетите, са с ниско наличие на мазнини, като се изключи бананите, гроздето, кокоса и дюлята, тъй като съдържат доста захар. Останалите плодове обезпечават вода и антиоксиданти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР