Има нужда от още реформи във висшето образование и те

...
Има нужда от още реформи във висшето образование и те
Коментари Харесай

Министър Денков: Целта не е да намалим университетите, а да станат по-видими

Има потребност от още промени във висшето обучение и те са свързани с това по какъв начин да се обезпечи по-високо качество на висшето обучение и по какъв начин то да се приближи до равнища, съответстващи до европейските и международните стандарти . Идеята да създадем преструктуриране на висшето обучение не е обвързвана с това да понижим броя на държавните висши учебни заведения, а те да станат по-видими , само че освен в интернационалните ранглисти, а и за кандидат-студентите, съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на конференция след съвещанието на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения.

Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков, който е и ръководител на Съвета на ректорите, съобщи, че на днешното заседение по тематиката за възможното обединение или сливане на висши учебни заведения дружно са стигнали до разбирането, че " акад. Денков в никакъв случай не е приказвал за принудително обединение на университети или за закриване на юридически лица ". Министър Денков удостовери за следващ път, че желае в необятна полемика с ректоите да откри най-хубавия метод да се помогне на висшите учебни заведения да станат по-видими, а единият метод това да се случи е посредством обединяването им под някаква форма, сподели проф. Герджиков.

От Министерството на образованието и науката (МОН) по-рано през днешния ден оповестиха какви са вероятните промени във висшето обучение. Според МОН " допустимо е обединяване да вземем за пример сред Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, и Висшето транспортно учебно заведение. Заедно те биха могли да основат Софийски университет по технологии ". " Националната академия за театрално и кино изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата ".

От МОН оферират дребни висши учебни заведения със подобен и/или допълващ се профил и ситуирани в едно и също или в близки обитаеми места да се обединят под общо име, с общо или споделено управление. Идеята е " шапката " да бъде юридическо лице, като съставните висши учебни заведения също запазят забележителна юридическа и академична автономия. Чрез новата конструкция участващите в нея университети могат да споделят преподаватели, материална база като спортни уреди, общежития и други, обща администрация и обслужващи звена, да провеждат обща кандидатстудентска акция. 

Големи университети също биха могли да се сдружат, с цел да нареждат по-добре себе си и България като цяло в европейската система на висше обучение , да притеглят повече задгранични студенти, преподаватели и вложители, да вземат участие в по-големи интернационалните просветителни и научни мрежи, и да се класират по-нагоре в интернационалните рейтинги, показаха през днешния ден от МОН.

Постигането на по-високо класиране на университетите ни в интернационалните ранглисти е визитка за страната ни, има също огромно значение за задграничните кандадат-студенти и за евентуалните задгранични вложители, идващи в България, съобщи министър Денков. Той изясни, че задграничните вложители, търсещи фрагменти у нас, споменавали две висши учебни заведения. Това са Техническият университет в София и Софийският университет " Св. Климент Охридски ", които са забележими в международните ранглисти на висшите учебни заведения.

Министър Денков даде образец, че Тракийският университет в Стара Загора е основан от филиали и институти, н якои от които са били в много тежко положение, само че през днешния ден това е един от най-добре разрастващите се университети в България. Много мощен характерен профил в този момент на Тракийския университет е обвързван с ветеринарната медицина, добави просветителният министър.  

" Имаме значителен брой филиали в Северозападна България, като сега всеки от тях работи самичък за себе си. Ето едно обединяване, което може да стане непринудено със взаимната работа на висшите учебни заведения, които са разкрили тези филиали, с цел да можем да покрием Северозападния район със експертите с висше обучение, от които имаме потребност ", изясни министър Денков. Той посочи, че " това ще е едно ново висше учебно заведение, само че то ще сплоти тези шест или седем филиала, които съществувават ".

" Ако един университет от вида на Софийския университет се сплоти с Технически университет, изгодата ще е голяма. Веднага ще се приближим със 100-200 места към тези заветни места в топ 500 ", разяснява проф.  Анастас Герджиков. Той сподели, че Съветът на ректорите е събрал в една директория всички отзиви, възражения и опасения, свързани с идните обединявания на университети, като те ще бъдат предадени на министър Николай Денков. Има и опит за сливания на университети в Европа, добави проф. Герджиков.

Министър Николай Денков изясни, че ще се приготвят промени в Закона за висшето обучение и в Закона за развиване на университетския състав, които ще регламентират тези идни благоприятни условия за сливания сред университети. Успоредно с това ще има разисквания с висшите учебни заведения и сред тях, както и ще поръчаме на разнообразни самостоятелни институции да бъдат направени оценки за въздействието от идните обединявания, сподели просветителният министър. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР