Има неща, които не е задължително да се знаят, но

...
Има неща, които не е задължително да се знаят, но
Коментари Харесай

Факти за смях и за почуда от света на обувките – Първа част

Има неща, които не е наложително да се знаят, само че по тази причина пък са любопитни и напряко мега занимателни. Във връзка с обувките също има някои чудновати и смешни обстоятелства, от които обезпечено ще ви падне шапката!

1. До ХІХ век лявата и дясната обувка били идентични.

Едва през ХІХ век във Филаделфия почнали да разграничават дясната обувка от лявата. Преди това обувките за двата крайници били идентични и ги носели, редувайки ги ту на левия, ту на десния.

2. По-рано и мъжете носели високи токчета.

В предишните епохи токчетата били знак на публично състояние и благосъстояние. Следователно изисканите господа от висшата класа считали токчетата за наложителни. Те били практични и за езда, тъй като осигурявали по-добра опора на  стремената.

Прочут фен на високите токчета от онази ера бил френският крал Луи ХІV, който заради  растежа си от 1,63 см обувал обувки с токове, достигащи цели 10 сантиметра.

3. Най-големите крайници в света са обути в 66-и номер.

Според Книгата за върхове на Гинес Джейсън Родригес от Венецуела е мъжът с най-големите крайници в света. Ходилата му са дълги към 40 см и той носи направени по поръчка обувки номер 66-и. През 2016 година немският производител на обувки Георг Веселс му подарява четири нови чифта, направени особено за него.

4. Как са получили името си кецовете?

Английската дума за кецове Sneaker идва от израза „ sneak around “, който значи „ вмъквам се тихо “. Причина за това име станала гумената им подметка, която разрешавала на хлапетата, които ги носели, да се промъкват зад тила на учителя.

5. Жените прекарват приблизително 40,5 часа годишно в извършване на покупки на обувки.

Жените просто обожават да си купуват нови обувки. Ето за какво те прекарват приблизително 40,5 часа годишно, избирайки и купувайки обичаните си одежди за краката.

6. Много хора носят неверен номер обувки.

Според една статистика 75% от мъжете си купуват прекомерно огромни обувки, а 12 на 100 – прекомерно дребни. При дамите процентът е още по-висок. Неправилната величина на обувките може да докара до проблеми със стъпалата, какъвто е казусът при 60 на 100 от популацията.

7. Покупката на обувки следобяд предотвратява болките при вървене.

По опция обувки би трябвало да се пробват следобяд, тъй като тогава стъпалата към този момент са леко подпухнали. Така ще се избегнат болките при разтъпкване на новите обувките.

8. Според един маджарски брачен бит младоженецът пие от обувката на младоженката.

Много сватбени традиции са свързани с обувките на булката. Според един изключително щур бит от Унгария гостите  крадат обувките на младоженката. След това младоженецът би трябвало да ги откупи, като за задачата изпие от обувката глътка шампанско. Наздраве!

Към втората част

Цветелина Велчева по материали от im.walking

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР