Има напредък при електронните направления за PCR тест, които ще

...
Има напредък при електронните направления за PCR тест, които ще
Коментари Харесай

НЗОК се вразуми: Личните лекари ще предписват тест при 2 симптома

Има прогрес при електронните посоки за PCR тест, които ще издават персоналните лекари, само че все пак няма изясненост по кое време те най-накрая ще са факт. Това се разбра от присъединяване на шефа на здравната каса проф. Петко Салчев в предаването на Цветанка Ризова " Лице в лице " по Би Ти Ви.

НЗОК се е вразумила и е понижила на два признаците, които ще са нужни за издаване на направление за тест от общопрактикуващите медици. Така ще е задоволително човек да има да вземем за пример кашлица и температура, с цел да получи право на гратис проучване, удостовери Салчев. Първоначално касата спусна невъзможни условия за тази " екстра " - трябваше да са налице най-малко пет признака, с цел да получи човек направление за PCR тест от джипито си, като измежду тях беше и показания от пулсоксиметрия, макар че не всеки има подобен уред.

Освен това има сделка да няма предели за броя посоки за проби, които ще могат да изписват персоналните лекари. Салчев разказа към този момент демонстрираната процедура - електронното направление ще се генерира с неповторим номер, който джипито ще може да изпраща по есемес или просто да издиктува по телефона на пациента си, а той ще получи съответния тест във всяка лаборатория с контракт с НЗОК, като ще е задоволително единствено да каже номера.

Въпреки всички тези положителни новини, изясненост по кое време ще има електронно направление няма. Салчев съблюдава традицията да хвърли топката за това в непознато поле и съобщи, че това зависи от " Информационно обслужване ". То пък преди седмица разгласи, че е безусловно готово, само че чака списъки и кодове от Министерство на здравеопазването. Министерството  твърди, че е въпрос на сключване на анекс към националния рамков контракт сред касата и лекарския съюз.

От изявлението на Салчев се разбра, че на вятъра хората чакат с дни да получат наставление за карантина след позитивен PCR тест, с цел да си извадят на това съображение болничен. Този въпрос може да се реши и без PCR, съобщи шефът на касата. " След като можете да прегледате даден човек и да установите, че има остра вирусна зараза, то значи може да се издаде болничен лист за тази зараза. Клиничната картина не зависи от теста ", увери той.

Шефът на касата удостовери, че пътеката за пневмония също ще се заплаща колкото тази за вирусни инфекции - 1200 лева на пациент, само че единствено в случай че е потвърдено съществуване на COVID-19 с PCR тест. Салчев разгласи, че намира и сегашната цена, на която заплаща теста - 60 лева, за висока. Както е известно, толкоз заплаща единствено касата. Гражданите заплащат двойно повече, в случай че вършат по свое предпочитание проучване. Недостъпно високата цена на PCR-теста у нас е един от най-спорните въпроси на корона рецесията. Днес Салчев разгласи, че неговата цена при доставката е сред 17 и 25 лева Той обаче уточни, че всяко лечебно заведение и лаборатория договарят цените си на свободния пазар.

Клиничната пътека е да най-малко 5 дни и най-много 14-15 дни, като има метод хоспитализацията да се удължи, в случай че това се постанова, изясни шефът на НЗОК.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР